Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleines ändring inför dottern Adriennes dop

På fredag döps prinsessan Adrienne i slottskyrkan. Foto: Kungahuset
Prinsessan Aderienne i mamma Madeleines famn. Foto: Erika Gerdemark / Kungahuset

Dopen avlöser varandra i kungafamiljen.

Men prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dop för lilla Adrienne på fredag skiljer sig från det förra som Carl Philip och Sofia arrangerade.

Samtidigt väntas prinsessparet ge ett hedersuppdrag till prins Daniel och prinsessan Sofia.

Det vankas dop i kungafamiljen. Det sjunde på sex år. 

Denna gång är det prinsessan Madeleines och Chris O'Neills dotter, prinsessan Adrienne, som ska döpas.

Hon föddes den 9 mars och som den kungliga traditionen säger ska hon döpas inom tre månader från födelsedatumet – vilket alltså blir på fredag den 8 mars.

På hovet förbereder man sig intensivt för dopceremonin som i allt väsentligt blir som det förra, när Carl Philip och Sofia döpte sin son Gabriel.

Men på en punkt har prinsessan Madeleine ändrat i planeringen.

”Var ett vinterdop”

Förra dopet gick gästerna en annan väg mot den vanliga när de lämnade kyrkan. I stället för att runda slottskyrkan gick de raka vägen in till Drottningholms slott.

– Det var en lösning för att det då var ett vinterdop och för att undvika kyla allt för länge gick gästerna en annan väg. Men denna gång är det som det brukar vara, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

 

LÄS MER: Här är prinsessan Adriennes liv i rosa 

 

Inleds klockan 12

Dopet inleds klockan 12.00 i Drottningholms slottskyrka och strax innan det offentliggörs vilka faddrar som Madeleine och Chris valt till Adrienne.

Karin Lennmor, Expressens kungliga kommentator, tror att en av faddrarna kan komma att bli prins Daniel eller prinsessan Sofia.

”Daniel – ett alternativ”

– Madeleine blev fadder till Sofias son Gabriel i vintras och det är säkert så att hon vill visa sin uppskattning för detta genom att utse Sofia till fadder nu, säger hon och fortsätter:

– Prins Daniel är också ett alternativ.

 

LÄS MER: Bedårande detaljen – vid prinsessan Adriennes dop 

 

Så döptes kungabarnen 

Prinsessan Estelle döptes den 22 maj 2012. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Prinsessan Estelle 

Föddes: 23 februari 2012 på Karolinska universitetssjukhuset.

Döptes: Fick namnen Estelle Silvia Ewa Mary den 22 maj 2012 i Slottskyrkan i Stockholm. 

Hertigdöme: Östergötland 

Prinsessan Estelles dop fick förstås väldigt stor uppmärksamhet. Kungligheter från hela världen var samlade för att fira födelsen av den nya tronarvingen. Estelle skötte sig exemplariskt. Ett litet pip precis vid första skopan vatten, sedan somnade hon. 

På prinsessan Leonores dop var gästlistan kortare. På bilden syns hon med föräldrarna prinsessan Madeleine och Chris O'Neill. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Prinsessan Leonore

Föddes: 20 februari 2014 på New York Presbyterian Hospital.

Döptes: Fick namnen Leonore Lilian Maria den 8 juni 2014 i Drottningholms slottskyrka. 

Hertigdöme: Gotland. 

Det här dopet skilde sig från kusinen Estelles på flera sätt; prinsessan Leonore fick till exempel sex faddrar i stället för fem och döptes i en annan kyrka där färre gäster får plats. Därför var gästlistan betydligt kortare, vilket å andra sidan gjorde att dopceremonin kändes extra intim. 

Prins Nicolas gallskrek under sin dopceremoni. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT

Prins Nicolas

Föddes: 15 juni 2015 på Danderyds sjukhus.

Döptes: Fick namnen Nicolas Paul Gustaf den 11 oktober 2015 i Drottningholms slottskyrka. 

Hertigdöme: Ångermanland.

Den lilla prinsen var otröstlig och gallskrek under dopceremonin. Som tur var ryckte kusin Estelle in och gav prins Nicolas en napp, vilket fick honom att tystna. Lustigt nog var mamma Madeleine precis lika högljudd vid sitt dop i augusti 1982. 

Prins Oscar var mestadels lugn och tyst när han döptes. Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT

Prins Oscar

Föddes: 2 mars 2016 på Karolinska universitetssjukhuset. 

Döptes: Fick namnen Oscar Carl Olof 27 maj 2016 i Slottskyrkan i Stockholm. 

Hertigdöme: Skåne. 

Även om Oscar förstås stod i centrum, fick storasyster Estelle och kusin Leonore en hel del uppmärksamhet under dopceremonin. Prins Oscar var mestadels lugn och tyst, även när lillsessorna hjälpte till att hälla upp dopvattnet. "Allt kändes jättebra", prinsessan Estelle till Expressen TV efteråt.   

Prins Alexander med mamma och pappa. Foto: OLLE SPORRONG

Prins Alexander

Föddes: 19 april 2016 på Danderyds sjukhus.

Döptes: Fick namnen Alexander Erik Hubertus Bertil den 9 september 2016 i Drottningholms slottskyrka. 

Hertigdöme: Södermanland. 

Prins Alexanders mamma, prinsessan Sofia, satte sin prägel på sonens dop när hon bestämde sånger, dikter och blomsterarrangemang. Både prinsessan Estelle och prinsessan Leonore hade spring i benen tog ett par turer i kyrkan medan kusinen, som var både lugn och tyst, döptes. 

Prins Gabriel. Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Prins Gabriel

Föddes: 31 augusti 2017 på Danderyds sjukhus. 

Döptes: Fick namnen Gabriel Carl Walther den 1 december 2017 i Drottningholms slottskyrka. 

Hertigdöme: Dalarna. 

Prins Gabriels dop var speciellt av flera skäl, men huvudsakligen på grund av årstiden. Gabriels vinterdop var det första sedan Hagasessornas tid. Även om prins Gabriel förstås stod i centrum fick storebror Alexander en hel del uppmärksamhet när han sprang runt bland bänkraderna i kyrkan och charmade dopgästerna. Prinsessan Sofia passade också på att hylla sin hembygd på flera vis. Hon bar en folkdräkt från Älvdalen som var sydd av släktingar till henne och i slutet på dopceremonin sjöng sångerskan Lena Willemark ett specialkomponerat stäv (kortare visa) på älvdalsmål.