Madeleine prioriterades på BB – men tog ingen annans plats

Prinsessan Adrienne föddes på Danderyds sjukhus i Stockholm.
Foto: PHOTO@ROYALCOURT.SE / PHOTO@ROYALCOURT.SE
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMIL NORDIN

Prinsessan Madeleine fick en särskild prioritering när hon kom in till förlossningen på Danderyds sjukhus.

Men ingen födande kvinna fick hänvisas till andra sjukhus på grund av prinsessan, enligt sjukhuset.

– Prinsessan åkte in till sjukhuset för att föda sitt barn, som alla mödrar har rätt att göra, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

I fredags föddes en ny medlem in i kungafamiljen. Det var prinsessan Madeleines och Chris O'Neills tredje barn – prinsessan Adrienne – som kom ut natten till fredag efter en naturlig förlossning på Danderyds sjukhus.

Efter förlossningen har viss kritik riktats mot att prinsessan Madeleine fick särbehandling på förlossningen på Danderyds sjukhus.

Författaren Lisa Bjurwald har skrivit en text om Madeleines förlossning på SVT Opinion.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Författaren Lisa Bjurwald, medlem i Republikanska föreningen, skrev i ett debattinlägg på SVT Opinion om förlossningen:

"Inte i baksätet på en taxi eller på en kaotisk BB-avdelning, utan i en köpt sal med eget läkarteam. Hennes mor råkar nämligen vara prinsessa. Ingen annan kvinna i Sverige kan klara sig undan BB-krisen genom att plocka fram plånboken."

Men såväl Danderyds sjukhus som hovet tillbakavisar alla uppgifter om att prinsessan Madeleine har särbehandlats.


Men ingen födande kvinna fick hänvisas till andra sjukhus på grund av prinsessan, enligt sjukhuset.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Danderyds sjukhus: "Har prioriterad plats på förlossningen"

Expressen har från flera anonyma personer fått uppgifter om att ett eller flera rum har reserverats på förlossningen i väntan på prinsessan Madeleine.

Lovisa Ernestam, på presstjänsten på Danderyds sjukhus, har fått frågan om något rum varit reserverat eller bokat till prinsessan Madeleine. Hon svarar inte direkt på frågan, men skriver i ett mejl: 

"Offentliga personer med en säkerhetsrisk som exempelvis medlemmar i kungahuset har, tillsammans med andra grupper, som patienter med medicinsk anledning och personer med skyddad identitet, prioriterad plats på förlossningen."

Men det fanns gott om plats när prinsessan Madeleine kom in, och ingen födande hänvisades till något annat sjukhus, säger presstjänsten.

Madeleine tillsammans med maken Chris, sommaren 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

Hovet: "Madeleine tog inte någon annans plats"

Hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Den information som jag har är att många platser fanns tillgängliga på förlossningen när prinsessan Madeleine var där och hon tog inte någon annans plats. Prinsessan åkte in till sjukhuset för att föda sitt barn, som alla mödrar har rätt att göra.

Men hon fick ett eget rum?

– Det finns en säkerhetsorganisation runt kungafamiljen. Deras arbete och bedömningar är ingenting som vi kommenterar i detalj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.