Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Madeleine hoppar av Nobel – på grund av graviditeten

Publicerad

Prinsessan Madeleine hoppar av Nobelbanketten.

Orsaken är att hon på grund av sin graviditet har ont i ryggen och därför inte klarar en så lång sittning som den innebär.

– Det bestämdes nu i dagarna, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

Från början var det tänkt att hela kungafamiljen skulle närvara på Nobelbanketten den 10 december. Men så sent som fyra dagar innan festen, som sker på söndag, meddelar hovet att Madeleine ställt in.

– Prinsessan kommer inte att närvara på banketten. Hon har ont i ryggen på grund av sin graviditet och Nobelbanketten är lång. Därför kommer prinsessan Madeleine inte att närvara, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

När bestämdes detta?

– Det bestämdes nu i dagarna.

Prinsessan Madeleine väntar sitt tredje barn. Barnet är beräknat till mars nästa år.

Prinsessan Madeleine är med på delar av firandet

Prinsessan är dock fortsatt tänkt att närvara vid prisutdelningen i Konserthuset precis innan. Så även kungens middag på Slottet dagen efter.

– Prinsessan närvarar vid Nobelprisutdelningen och planerar att närvara vid kungens middag dagen efter. Den är kortare, säger Johan Tegel.

Madeleines make, Chris O'Neill, är planerad att delta vid alla tre aktiviteter som kungafamiljen har i samband med Nobel – så även banketten i Stadshuset.

Ställde in även 2013

Ungefär samma sak hände 2013. Tre dagar innan meddelade prinsessan Madeleine att hon ställde in hela sin Nobelnärvaro – alltså även kungens middag och prisutdelningen.

Orsaken var även då hennes graviditet. Prinsessan Madeleine orkade inte med en så lång och ansträngande flygresa som den mellan New York, där hon då bodde, och Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.