Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maddes miljonsuccé – med sina väninnor

Prinsessan Madeleine Foto: Olle Sporring
Madeleine. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Prinsessan Madeleine gjorde miljonsuccé – tillsammans med sina väninnor. 

World Childhood Foundations 20-årsjubileum firades med en insamlingsmiddag som resulterade i över åtta miljoner kronor till organisationen. 

– Drottningen och prinsessan är mycket tacksamma för detta, säger Hovets informationschef Margareta Thorgren. 

För 20 år sedan grundade drottning Silvia välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation som arbetar med barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp. 

Organisationen ligger även prinsessan Madeleine varmt om hjärtat. 

I förra veckan återvände hon till Sverige för att närvara vid 20-årsjubileumet – men också ansvara för insamlingsmiddagen. 

Tillsammans med väninnorna Katarina von Horn, Louise Thott, Lovisa de Geer och Ingegerd von Porat arrangerade hon middagen som hölls på torsdagen i förra veckan. Louise Thott är bland annat en av prinsessan Madeleines allra närmaste vänner. Hon är fadder till prinsessan Leonore och Madeleine var tärna när Louise Thott gifte sig med Gustav Thott.

Och vilken succé. 

Maddes miljonsuccé – med väninnorna

Åsa Andreasson Åkerström, kommunikationsansvarig på World Childhood Foundation, bekräftar att middagen drog in drygt 8,2 miljoner kronor, vilket Svensk Damtidning var först med att rapportera. 

– Det var en fantastisk succé. Vi hade inte alls räknat med gåvor i den dimensionen. Vi är väldigt, väldigt glada. Det kommer förändra enormt mycket för oss och de barnen vi arbetar med, säger hon.

Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES


Middagen hölls på restaurang Tyrol i centrala Stockholm, en plats som drottning Silvia gästat vid flera tillgångar. På scen uppträdde flera artister – däribland Loreen och Miriam Bryant. 

– Det var väldigt många som visade generositet gentemot Childhood. Det såg ut som att både prinsessan och drottningen var väldigt glada över det, säger Åsa Andreasson Åkerström. 

”Det var en väldigt trevlig kväll”

De insamlade pengarna går nu till organisationens arbete som inkluderar olika initiativ, gräsrotsorganisationer och eldsjälar i både Sverige och andra delar av världen. 

Pengarna kommer oavkortat gå till organisationens arbete. 

– Det var en väldigt trevlig kväll. Man kände av generositeten på många sätt. Det var positivt och folk var glada och gav mycket pengar, säger Åsa Andreasson Åkerström. 

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger i en kommentar: 

– Insamlingen betyder att flera Childhood-projekt världen över kan fortsätta att kämpa för barns och kvinnors rättigheter och mot sexuellt utnyttjande av barn. Denna insamlingsgala ger konkret och direkt hjälp. Drottningen och prinsessan är mycket tacksamma för detta.