Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill närvarade båda vid förra årets Nobelfest. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBLPrinsessan Madeleine och Chris O'Neill närvarade båda vid förra årets Nobelfest. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill närvarade båda vid förra årets Nobelfest. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYR / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Nu är det klart att de kommer till dopet av prins Gabriel. Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SENu är det klart att de kommer till dopet av prins Gabriel. Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE
Nu är det klart att de kommer till dopet av prins Gabriel. Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE

Madde och Chris kommer till dopet – osäkert med Nobel

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill flyger hem till Sverige för att vara med på prins Gabriels dop.

Dagarna därefter är det Nobelfirande – men där är det oklart om prinsessparet är med.

– Det är inte klart ännu, men det är ett årligt återkommande evenemang som kungafamiljen prioriterar högt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Nu är det klart.

Hela kungafamiljen kommer att närvara när prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, prins Gabriel, döps.

Dopet blir den 1 december i Drottningholms slottskyrka – och till och med Londonstationerade Madeleine och Chris flyger hem.

– Ja, hela kungafamiljen kommer att närvara vid dopet i Drottningholms slottskyrka, bekräftar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Skickade ut inbjudningar i veckan

I veckan började inbjudningarna till de särskilda vip-gästerna att skickas ut. 

Hovet räknar med ett stort tryck från allmänheten och medierna gällande information om dopet. Därför kommer de att starta en särskild sajt på sin webbplats.

– Det kommer att bli en speciell dopsida där vi lägger ut information om saker som officianter, gästlista, dopklänningen och annat som kan vara av intresse.

Efter dopet den 1 december är det Nobelfirande i flera dagar, med en stor final den 10 december när det är bankett i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm.

– Hela kungafamiljen försöker alltid att närvara under Nobel. Det är en viktig händelse, säger Margareta Thorgren.

Närvaro vid Nobel 2017 är inte klart ännu

Kommer prinsessan Madeleine och Chris O'Neill att vara kvar i Sverige för Nobel också?

– Det är inte klart med vilka från kungafamiljen som närvarar ännu, men Nobel är ett årligt återkommande evenemang som kungafamiljen prioriterar högt. Om man tittar bakåt i tiden så har deltagandet väldigt ofta också varit från hela familjen. 

Inför förra årets Nobelfest närvarade hela kungafamiljen, liksom året innan det.

2013 var något av ett rekordår när både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine missade Nobelyran. Victoria för att hon var på en minnesceremoni för Nelson Mandela och Madeleine för att hon var höggravid.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.