Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madde kommer hem till Sverige – hovet bekräftar

Egna orden om kungens val: ”Större möjligheter”.
Prinsessan Madeleine.
Foto: PONTUS HÖÖK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Madeleine på Nobelfesten 2012.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN / Scanpix Sweden

Det blir prinsessglamour på årets Nobelbankett.

Prinsessan Madeleine kommer hem till Sverige för att vara med på Nobelfesten – det bekräftar hovet.

– Prinsessan Madeleine planerar att komma hem till Sverige i december och bland annat delta på Nobelutdelningen med efterföljande Nobelmiddag, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Prinsessan Madeleine, 37, kommer hem till Sverige för att vara med på Nobelfesten den 10 december. Det bekräftar hovet.

– Prinsessan Madeleine planerar att komma hem till Sverige i december och bland annat delta på Nobelutdelningen med efterföljande Nobelmiddag, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Förra året valde prinsessan Madeleine att inte vara med på Nobelfesten. Då hänvisade hovet till att prinsessan är bosatt i USA, och därför inte hade möjlighet att komma den långa vägen till Sverige. 

Bara några veckor innan det är dags väljer dock Madeleine att göra annorlunda i år, och reser hem från Florida för att närvara vid den stora galakvällen.

Även året innan det var Madeleine tvungen att lämna återbud från att delta i Nobelbanketten. Då var anledningen att hon i samband med graviditeten med prinsessan Adrienne fått svåra ryggsmärtor. Både Madeleine och maken Chris O'Neill, 45, var dock med vid prisutdelningen.

Madeleine sprider kunglig glans

Prinsessan gjorde Nobeldebut år 2000, och har ofta uppmärksammats för sina luxuösa galaklänningar och dyrbara tiaror. Genom åren har hon burit kreationer från kända designers som Fadi el Khoury, Lars Wallin och Pär Engsheden.

De gånger som Madeleine har tvingats lämna återbud har det alltid tagit emot med viss besvikelse – prinsessornas närvaro ger förstås en särskild kunglig glans åt festernas fest.

Andra kungligheter som ska vara med vid Nobelfesten, som hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus, är kung Carl Gustaf och drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip, samt prinsessan Christina och Tord Magnuson.


Childhood-fest dagen innan

Sverige-besöket sammanfaller med ännu ett festligt arrangemang. 

Dagen innan, den 9 december, håller barnrättsorganisationen World Childhood Foundation sin årliga julfest. I år ska de dela ut sitt nya pris, Childhood-priset, som en del av sitt tjugoårsjubileum. Madeleine sitter med i prisjuryn och är just nu fullt engagerad i juryarbetet, det berättar Åsa Andreasson Åkerström, kommunikationsansvarig på Childhood.

”Finalisterna till priset kommer att offentliggöras av oss den 26 november”, skriver Åsa Andreasson Åkerström i ett mejl.

Prinsessan Madeleine har arbetat med Childhood sedan 2006, både i Stockholm och i USA. Hon är medlem i Childhoods svenska styrelse sedan februari 2016 och är även hedersmedlem i Childhood USA:s styrelse.

Madeleine och Chris O'Neill lämnar Stockholms stadshus 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.