Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Leonore, 3, har börjat på förskolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Leonore har börjat på förskola i Stockholm.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / STELLA PICTURES
Prinsessan Leonore går redan på förskola i London.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Prinsessan Madeleines dotter, Leonore, 3, har börjat i svensk förskola, rapporterar Aftonbladet.

Men familjen kommer fortfarande att bo kvar i London.

– De tillbringar längre perioder i Sverige och det är viktigt att prinsessan Leonore får en anknytning till Sverige, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill är sedan en längre tid bosatta i London.

Men i dag började deras dotter Leonore på en förskola i Stockholm, skriver Aftonbladet.

– Det stämmer. Inskolningen påbörjades i dag. Förskolan ligger nära Hovstallet, där prinsessan Madeleine och hennes familj bor när de är i Sverige, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hovstallet ligger på Östermalm i Stockholm och under inskolningsperioden kommer såväl Madeleine som Chris att delta.


Christopher O'Neill med prinsessan Leonore och prinsessan Madeleine med prins Nicolas.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Leonores spontana dans på borggården 


Viktigt att Leonore får anknytning till Sverige

– Familjen tillbringar längre perioder i Sverige och det är viktigt att prinsessan Leonore får en anknytning till Sverige. Prinsessan Madeleine tycker att det är viktigt att Leonore känner sig hemma i Sverige, precis som hon själv gör, säger Margareta Thorgren.

Men det finns inga planer på att familjen ska bosätta sig i Stockholm.

– Nej, de bor stadigvarande i London i England. Men i och med att de regelbundet är här under längre perioder så är det viktigt att Leonore lär känna Sverige och får kamrater här.

Prinsessan Leonore går redan på förskola i London, något som prinsessan Madeleine berättade i en intervju med Expressen tidigare i år.


Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.
Foto: SVEN LINDWALL

LÄS MER: Efter uppbrottet – här glänser Chris mamma Eva, 76, på fest 


–  Det har varit jättebra, men hon går bara mellan 9 och 12 än så länge. Så det är rätt korta dagar, det blir ändå en stor del av dagen som måste fyllas med aktiviteter och stimulans.


Prinsessan Leonore har svensk barnflicka

Redan under intervjun, som gjordes i februari, flaggade Madeleine för hur viktigt det var att integrera Sverige och svenskan i uppfostran av Leonore.

– För mig är det viktigt att prata om Sverige med dem, pusha på med det svenska språket. Det är viktigt att de får en svensk uppväxt trots att vi bor utomlands. Vi har en svensk barnflicka till exempel och svenskan är en stor del i vårt liv, säger hon.

Prinsessan Leonore föddes den 20 februari 2014 i New York och fyller alltså fyra i vinter. Hon är hertiginna över Gotland och är nummer sju i den svenska tronföljden efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle, prins Oscar, prins Carl Philip, prins Alexander och prinsessan Madeleine.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.