Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lars Wallin tvingades be om ursäkt till Victoria

Lars Wallin berättar i "Kändispodcasten" om hur det har varit att arbeta för kungahuset som designer.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Lars Wallin om första mötet med Victoria: "Jag sa "du" flera gånger och till slut fick jag be om ursäkt. Men hon sa bara: "Lars, hallå!". Det var liksom inga problem."Foto: PONTUS HÖÖK

Designern Lars Wallin, 52, är känd för sina skapelser till bland andra det svenska kungahuset.

Men i början av relationen med kungafamiljen gjorde han en ordentlig miss med kronprinsessan Victoria, berättar han i podcasten "Kändispodden".

– Till slut fick jag be om ursäkt, säger Lars Wallin.

Lars Wallin, 52, är känd för sina modeskapelser till flera svenska stjärnor – som Carola och Petra Mede – men också flera medlemmar ur det svenska kungahuset. Han är flitigt anlitad av kronprinsessan Victoria och har bland annat gjort Nobelklänningar åt kungafamiljen.

I podcasten "Kändispodden" berättar Lars Wallin för programledaren Benjamin Andrée om hur det går till när kungligheterna beställer uppsydda kreationer. Första gången han designade åt kronprinsessan Victoria var det en Nobelklänning som gällde och då kom personal vid hovet på besök.

– De kom dit innan och pratade med mig, de förberedde mig och hade lite tankar runtomkring. Vi pratade också om hur jag skulle bete mig, vad jag skulle säga och så där. Men jag var så nervös när hon skulle komma och det var Säpo-vakter och hit och dit, berättar Lars Wallin i "Kändispodden".

Men när kronprinsessan Victoria väl dök upp lugnade Lars Wallin ner sig. Han beskriver henne som "absolut fantastisk" och "härligt naturlig", så till den grad att han glömde bort alla regler om tilltal.

En av de klänningar som Lars Wallin har designat åt kronprinsessan Victoria. Victoria bar klänningen vid Nobelprisutdelningen år 2003.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

"Jag fick be om ursäkt"

Vett och etikett-reglerna föreskriver nämligen att man tilltalar kungligheterna med titel, som "kronprinsessan", även när man pratar direkt till dem. 

Det glömde Lars Wallin helt bort.

– Jag sa "du" flera gånger och till slut fick jag be om ursäkt. Men hon sa bara: "Lars, hallå!". Det var liksom inga problem, säger han i "Kändispodden".

Lars Wallin tillägger dock att han tycker att tilltalet av kungligheterna är viktigt för att upprätthålla äldre, vackra, traditioner.

Duckar för svåra frågan om Victoria

I "Kändispodden" berättar Lars Wallin att han uppskattar att kungafamiljen klär sig i uppsydda kreationer och verkligen marknadsför det hantverk som finns i Sverige. Men han tycker att de kan vara bättre på det, särskilt vid stora officiella tillställningar.

Programledaren Benjamin Andrée frågar då om det innebär att han tycker att kronprinsessan ska klä sig mindre i H&M – något hon blivit uppmärksammad för att göra allt oftare.

Då suckar Lars Wallin och svarar i "Kändispodden":

– Den debatten vill inte jag gå in i faktiskt. Men jag tycker att i de här stora sammanhangen ska det vara svensk couture, som faktiskt finns.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.