Victorias kärleksförklaring till den svenska naturen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia öppnar Kungliga slottet.
Foto: PELLE T NILSSON
Det ser ut som att svenskarna får fira nationaldagen i strålande sol och värme på de flesta håll i landet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Delar av kungafamiljen – drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kronprinsessan Vitoria, prinsessan Estelle och prins Oscar på firandet 2018.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Solen sken när prinsparet öppnade slottet.
Foto: PELLE T NILSSON
Musikanter vid slottet.
Foto: PELLE T NILSSON
Foto: PELLE T NILSSON
1 / 7

Kronprinsessan Victoria höll sitt nationaldagstal i Hagaparken. 

En kärleksförklaring till Sveriges natur – och en uppmaning om att bevara den. 

– Jag är så tacksam över alla dessa underbara naturupplevelser, var och en av dem ett minne för livet, sa kronprinsessan om de landskapsvandringar hon genomfört i hela Sverige. 

Under eftermiddagen höll kronprinsessan Victoria sitt nationaldagstal i Hagaparken. Hon bar en blommig klänning av den svenska modeskaparen Carin Rodebjer. En klänning hon synts i tidigare i år, på resan till Vietnam. 

Det blev ett hyllningstal till Sveriges flora och fauna. 

Kronprinsessan: ”Har varit en magisk upplevelse”

Något som Victoria fått uppleva på nära håll under de landskapsvandringar som hon påbörjade hösten 2017. 

– Det har varit en helt magisk upplevelse. Under de här två åren har jag fått se så många sidor av Sveriges natur. Jag har vandrat på pilgrimsleder, i gammelskogar, strandängar och städer. Jag har skidat över fjäll och älvar, paddlat, cyklat och ridit, sa kronprinsessan. 

– Jag har lärt mig mer om hur våra ekosystem fungerar och hur oerhört sköra de är. Jag är så tacksam över alla dessa underbara naturupplevelser, var och en av dem ett minne för livet. Ett annat oförglömligt intryck har jag fått av alla människor jag mött på vägen. 

”Vårt samhälle bygger på en människosyn som ger alla människor lika värde”

– Alla ni som engagerar er för att värna och vårda vår natur, så att fler kan ta del av det Sverige som ofta har runt knuten, ni gör ett överdådigt arbete och förtjänar ett varmt tack. Tack. 

Sverige har firat sin nationaldag officiellt sen 1983. Men firandet har inte varit lika utbrett i Sverige som i exempelvis grannlandet Norge, och först 2005 blev den 6 juni en helgdag. 

– Vårt samhälle bygger på en människosyn som ger alla människor lika värde och samma förutsättningar att använda sina rättigheter. Allt det här tas lätt för givet. Men det räcker att vi tittar på nyhetsflödet för att påminnas om de platser där modiga människor riskerar livet för samma rättigheter, sa kronprinsessan. 

Hon avslutade talet med: 

– Nu önskar jag er en fortsatt fin nationaldag här i Hagaparken, tack. 

Traditionsenligt firande på Skansen

Numera firar var tredje svensk nationaldagen. På Skansen på Djurgården i Stockholm firas det traditionsenligt. Det var där svenska flaggans dag – som nationaldagen först hette – startade 1893.

I år blir det bland annat lekar, körkonserter och folkdansuppvisning under dagen och på kvällen var det kungakortege och därefter kommer flera artister uppträda. 

Kungafamiljen närvarar vid firandet under den tidiga kvällen. Klockan 17.55 åkte de en hästanspänd kortege från Kungliga slottet till Solliden på Skansen och därefter – vid 19.15 – kommer de återvända de till Slottet för att ta emot representanter från regering, riksdag och diplomater.

Kungligt firande i Dalarna, Hagaparken och på Slottet

Dessförinnan hann kungen och drottningen även närvara vid nationaldagsfirande i Dalarna, där de under morgonen och förmiddagen besökte Borlänge och Ludvika. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på plats i Hagaparken, där Kungliga Operan, Solna stad och Kungliga hovstaterna bjöd in till stort firande.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia öppnade Kungliga slottet klockan 10, medan prinsessan Madeleine anslöt först till kortegen på kvällen.

Carl Philip och Sofia passade på eftermiddagen dessutom på att skicka en nationaldagshälsning på Instagram.

”Glad nationaldag från oss!”, skriver prinsparet, och lägger också upp en film som visar när de öppnar portarna till slottet. I filmen hörs hur orkestern spelar Aviciis låt ”Without you”. 

https://www.instagram.com/p/ByXrBSpiEcP/

Sol och värme på nationaldagen

Under onsdagen blev det säsongsrekord med 30,1 grader i Horn i Östergötland – men rekordet kan slås igen på torsdagen.

– Längst i norr blir det uppemot 20 grader och i den södra halvan av landet blir det mellan 25 och 30 grader, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.