Den polisiära och militära närvaron under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 19 juni kommer att vara påtaglig. Foto: David Sica
Den polisiära och militära närvaron under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 19 juni kommer att vara påtaglig. Foto: David Sica

Kungligt bröllop skyddas av dykare

Publicerad
Uppdaterad
Säkerheten kring det kungliga bröllopet är rigorös.
Försvarsmakten står beredd med en detaljerad plan för hur specialtränade dykare ska kunna söka igenom vattnet i Stockholms ström efter sprängladdningar.
En av dykarnas uppgifter är att leta efter sprängladdningar och ammunition under vattnet.
Den polisiära och militära närvaron under bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 19 juni kommer att vara påtaglig. Men en liten grupp inom försvarsmakten kommer sannolikt inte att vara så synlig för allmänheten: Den särskilda ammunitionsröjningsgruppen som utgår från minröjningsfartyget HMS Spårö.
Planen är att fartyget ska förtöjas vid Östra brobänken på Skeppsholmens östsida. Därifrån ska en grupp på sex till åtta dykare kunna rycka ut i gummibåtar till olika platser.
- Dels söker man visuellt men beroende på behov har man olika typer av utrustning. Om man hittar någon sprängladdning måste den oskadliggöra den, säger Robin von Euler, informationschef vid fjärde sjöstridsflottiljen.

Samarbetar med Säpo

Planen för uppdraget redogörs i fjärde sjöstridsflottiljens order från 3 maj med ord som "EOD-grupp skall vara beredd att röja materielfynd (efter teknisk hotbedömning) på order från MTS, (marinens taktiska stab)"
Trots den detaljerade planeringen är inte det slutgiltiga beslutet fattat än när det gäller röjdykarnas insats.
Så här skyddas Daniel och Victoria. Klicka på karta för större grafik! - Vi har en beredd uppgift att göra det här, säger Robin von Euler.
Försvarsmakten arbetar tillsammans med Säpo och Stockholmspolisen med säkerheten kring bröllopet. Hotbildsbedömningar ansvarar Säpo för och deras planering startade redan efter kronprinsessans förlovning 24 februar 2009.
- Vi är väl förberedda, säger Patrik Peter, pressekreterare vid Säpo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.