Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungligheter som kastar titlarna – för kärleken

Från prinsessa till grevinna – och snart är det slut på miljonerna från danska kungahuset.
Hertiginnan MeghanFoto: ITN / ITN STELLA PICTURES
Chris O'Neill är beredd att stötta sin hustru, prinsessan Madeleine – men vill inte själv ha en kunglig titel.Foto: Mikael Fritzon/TT / Mikael Fritzon

Ett liv med kunglig titel innebär status och privilegier, men också plikter och begränsningar.

Nu finns det prinsar och prinsessor som frånsäger sig sina titlar – eller överväger att göra det.

En kunglig titel medför många förmåner – men inte alla är intresserade av den.

Chris O’Neill avböjde en titel när han gifte sig med prinsessan Madeleine 2013. Han vill stötta prinsessan Madeleine men samtidigt fortsätta verka i näringslivet.

– Det var aldrig ett alternativ. Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, sa han i en intervju med tidningen King förra året.

Bland världens monarkier finns exempel på kungligheter som har haft en ärvd titel, men frivilligt valt att dra sig tillbaka.

Märtha Louise insåg sitt misstag

Norska prinsessan Märtha Louise avsade sig epitetet ”Hennes Kungliga Höghet” redan 2005. Hon kallades dock fortfarande prinsessa och behöll sin del av den norska tronföljden.

Tidigare i år begav sig Märtha Louise och hennes nya kärlek, den andlige ledaren Shaman Durek, på turnén ”The princess and the shaman” i Norge.

Men att turnén marknadsfördes med Märtha Louises prinsesstitel väckte ont blod blod hos många norrmän, landets prinsessa ”ska inte dra in pengar till ett kommersiellt jippo med hjälp av sin kungliga titel”.

Märtha Louise tog till sig av kritiken. I somras gjorde hon avbön, och uttryckte ånger i ett inlägg på Instagram. Norskan meddelade också att hon inte längre tänker använda sin prinsesstitel i kommersiella sammanhang.

”Jag ska från och med nu inte använda min prinsesstitel i kommersiella sammanhang. Det vill säga att jag i alla kommersiella sammanhang endast använder Märtha Louise”, skriver hon.

Shaman Durek och Märtha LouiseFoto: DARYL HENDERSON / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Prinsessan lämnade kungafamiljen – för kärleken

Den japanska prinsessan Mako, 27, valde 2017 att följa sitt hjärta – trots att det medför att hon avsäger sig sin kungliga titel.

Den man hon träffat – Kei Komuro – är inte kunglig och därför behöver prinsessan Mako lämna den kejserliga familjen. Lagen säger nämligen att en prinsessa måste lämna den kejserliga familjen om hon ingår äktenskap med en man av folket.

Prinsessan MakoFoto: SVEN LINDWALL

Alexandra kapar banden

Grevinnan Alexandra, tidigare gift med danske prinsen Joachim, har meddelat att hon avsäger sig det årliga apanaget på motsvarande drygt fyra miljoner svenska kronor från 2020 när yngste sonen, prins Felix, fyller 18.

Nu kapar den 51-åriga ex-prinsessan banden med kungahuset ytterligare. Detta genom att frånsäga sig ett par uppdrag som beskyddare för olika organisationer, skriver BT.

Tidigare i höstas meddelade Alexandra att hon lämnar uppdraget som frontfigur för Ecco Walkaton och nyligen blev det offentligt att hon inte längre är beskyddare för Riskförbundet Spädbarnsdöd, ett uppdrag hon haft i 15 år.

Kungaexperten Sebastian Olden-Jørgensen är övertygad om att det är grevinnans eget beslut att lämna uppdragen. 

– Ja, hon vill ha ett annat liv, utanför de kungliga sammanhangen, säger han till BT.

Grevinnan AlexandraFoto: JENS CHRISTIAN

Harry ville hoppa av

Prins Harry har i en tidigare intervju avslöjat att han övervägt att avsäga sig sin kungliga titel för att leva ett vanligt liv.

– Jag ville hoppa av, men beslutade sedan att stanna och försöka utveckla en roll för mig själv, sa han i en intervju med tidskriften Newsweek 2017 där han också betonar att det var lojalitet mot farmor drottning Elizabeth som främst motiverade honom.

Den senaste tiden har det skakat rejält kring Harry och hertiginnan Meghan. De har bland annat stämt tidningen Mail on Sunday för att ha publicerat privata brev mellan Meghan och hennes pappa.

Prins Harry har liknat mediebevakningen med den som riktades mot hans mamma, prinsessan Diana. Innan bilolyckan som tog hennes liv 1997 hade hon jagats av paparazzis.

Nyligen valde paret att ta ”en paus” från offentliga uppdrag. Anledningen ska ha varit att de behöver tid för familjen, enligt en uppgiftslämnare till CNN.

Meghan och HarryFoto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

I den brittiska podcasten ”Pod Save the Queen” säger hovexperterna Russell Myers och Richard Palmer att Harry och Meghans paus från offentligheten i själva verket kan utgöra ett första steg mot att lämna kungafamiljen helt och hållet.

De tar bland annat upp att Meghan har uttalat sig om att paret i nuläget inte njuter av livet, utan ”bara existerar”.

– För mig verkar det nästan som att de skapar ett narrativ som senare kommer rättfärdiga att man gör exakt detta (lämnar kungafamiljen, reds. anm) vid ett senare tillfälle, säger Richard Palmer.

– Jag tror utan tvekan att de har lagt grunden för det här, säger Russell Myers.