När prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick hedersuppdraget av kungen att öppna Slottet på nationaldagen tog de med sig prins Alexander på hans första officiella uppdrag. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures / STELLA PICTURES PELLE T NILSOONNär prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick hedersuppdraget av kungen att öppna Slottet på nationaldagen tog de med sig prins Alexander på hans första officiella uppdrag. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures / STELLA PICTURES PELLE T NILSOON
När prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick hedersuppdraget av kungen att öppna Slottet på nationaldagen tog de med sig prins Alexander på hans första officiella uppdrag. Foto: Pelle T Nilsson/Stella Pictures / STELLA PICTURES PELLE T NILSOON
Sofia och Alexander tillsammans i solen. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURESSofia och Alexander tillsammans i solen. Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Sofia och Alexander tillsammans i solen.  Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Kungliga trenden: Ta med barnen till jobbet

Publicerad

Sofia och svägerskorna Madeleine och Victoria har startat en ny kunglig trend:

Ta med barnen på de officiella uppdragen.

Hela kungafamiljens jobbhöst har nu börjat och räkna med att få se lillprinsessorna och lillprinsarna framöver.

Både Sofia, Madeleine och Victoria har tydligt startat en trend med att ta med barnen på officiella uppdrag - utan att det är uppsatt i någon kunglig kalender.

– När det ges möjlighet och passar försöker alla i familjen att ha med sin respektive familjemedlemmar. I det här fallet barnen, säger Margaretha Thorgren, informationschef vid hovet.

Första uppdraget

När prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick hedersuppdraget av kungen att öppna Slottet på nationaldagen tog de med sig prins Alexander på hans första officiella uppdrag, precis som Madeleine och Chris O'Neill gjorde med prinsessan Leonore.

Victoria har gjort samma sak flera gånger, både med Estelle och Oscar. Första riktiga gången var när Estelle var nyfödd och kungen firade sin födelsedag på valborgsmässoafton. Och nu senast den 14 juli – på Victoriadagen – valde Victoria att ta med sig prins Oscar i famnen till Solliden.

Även prinsessan Madeleine har överraskat med både Leonore och Nicolas. När prinsessan Madeleine hade sagokalas för organisationen Min stora dag på Stockholms slott i februari i år dök lilla Leonore upp och hon närvarade även vid kusin prins Oscars dop.

Dök upp i sista stund

På prins Nicolas dop var både Estelle och Leonore oanmälda och dök i sista stund upp i kyrkan.

Och riktigt flitiga har prinsessan Sofia och prins Carl Philip varit sedan prins Alexander kom till världen tidigare i år. Ett av de första uppdragen där han var en överraskning var i somras när Carl Philip och kungen deltog på den årliga Stenhammardagen. Med sig hade de Alexander som låg i vagnen och sov.

– I år har vi fått en hertig av Södermanland, i lilla prins Alexander. Jag hoppas att också han i framtiden ska känna att han hör hemma här. Precis som hans far och farfar gör, sa kungen då.

Senare när Carl Philip tävlade i STCC-tävling i Karlskoga var lillprinsen med mamma Sofia och mormor Marie på läktaren för att se Carl Philip tävla. Alexander hade dagen till ära ett par klarröda hörselkåpor på sig.

– Ibland tillkommer medlemmar ur kungafamiljen på officiella saker, även om det inte står i kalendern. Med barn är det dagsformen som avgör och därför brukar man ta ett beslut nära inpå om det passar, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.