Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungliga superåret 2019 – intensiva tiden för familjen

Kungafamiljen har ett hektiskt år framför sig!Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsfamiljen får fira pappa Carl Philip extra mycket.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Kungafamiljen står inför ett späckat år med flera jubileer och födelsedagsfiranden. Den stora jubilaren är prins Carl Philip, som fyller 40 år i maj. 

– Om vi ska spå det här året så ser kalendrarna rätt så fullbokade ut redan nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren. 

Den svenska kungafamiljen står inför ett hektiskt år. 

Bara dagar in på det nya året hopar sig åtagandena i kalendern – och då är inte hela planeringen klar än, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet. 

– Just nu ser det återigen ut att bli ett späckat år för kungafamiljen, säger hon. 

Som varje år kommer mängder av födelsedagar att firas. Inte minst fyller prins Carl Philip 40 år den 13 maj. 

Prins Carl Philip fyller 40 år den 13 maj. Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta är dock inte ett firande som hovet har någon information om än. 

– Det är prins Carl Philip som planerar sin födelsedag. Det är ingen planering som just nu ligger framför oss, utan det blir lite längre fram i så fall, säger Margareta Thorgren. 

I juni fyller Chris O'Neill 45, medan prinsessan Sofia blir 35 i december och Hagaprinsessan Margaretha fyller 85 i oktober. 

En intensiv födelsedagstid 

Redan nästa månad startar en intensiv födelsedagstid för kungafamiljen, när det är dags för många av de yngre familjemedlemmarna att bli ett år äldre. 

Först ut är prinsessan Leonore som fyller fem år den 20 februari. Tre dagar senare firar prinsessan Estelle sin sjuårsdag, varpå prins Oscar fyller tre år den 2 mars och prinsessan Adrienne blir ett den 9 mars. 

Fyra av kung Carl Gustafs och drottning Silvias barnbarn fyller alltså år inom loppet av tre veckor. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel firar tioårig förlovningsdag i februari. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Mitt bland barnens födelsedagar firar kronprinsessan Victoria och prins Daniel tioårig förlovningsdag. 

Den 24 februari är det tio år sedan hovet offentliggjorde kronprinsessparets förlovning, och gick ut med att man planerade ett bröllop till försommaren 2010. 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig den 19 juni 2010. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Vid sidan av de mer personliga händelserna håller hovet just nu på att planera för kungafamiljens offentliga åtaganden, däribland flera statsbesök. 

Kungafamiljen kommer också under året att ägna sig åt sina fokusområden, säger Margareta Thorgren. 

Hållbarhetsområdet kommer att stå i fokus för kungen och kronprinsessan Victoria, som är ambassadör för FN:s hållbarhetsmål. 

Är beredda på regeringsskifte

Man har också fortsatt beredskap med anledning av det politiska läget. När en ny regering bildas sker det formella skiftet vid en konselj på Slottet, där kungen är ordförande. 

– Det har vi planerat inför hela hösten och det fortsätter vi med i januari månad, säger Margareta Thorgren. 

Prins Joachim tillsammans med kronprinsessan Victoria vid en middag på Christiansborgs slott år 2007. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

Blickar vi utomlands, närmare bestämt till vårt grannland Danmark, så firas även där en stor födelsedag.

Den 7 juni fyller prins Joachim 50 år. Han är drottning Margrethes yngste son och nummer sex i den danska tronföljden. 

Och som om det inte vore nog med de skandinaviska kungligheterna väntas en ny kunglig bebis i Storbritannien. Prins Harry och hertiginnan Meghan får sitt första barn någon gång under sena våren eller början av sommaren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.