Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungens vakter vill skjuta fridlysta fåglar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En fisktärna – det är dessa fåglar som attackerar kungens vakter...
Foto: Robert F. Bukaty / AP
...här på Drottningholms slott.
Foto: Sven Lindwall

Kungens vakter på Drottningholm attackeras av aggressiva fisktärnor.

Nu ansöker hovet om att få skjuta de fridlysta fåglarna.

– Vi har provat alla metoder som vi har kommit på och det här är sista utvägen, säger Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholm.

Men Stockholms ornitologiska förening kallar hovets agerande för "löjligt" och "väldigt överdrivet".

Försvarsmaktens soldater som går högvakten ute på Drottningholms slott, där kungen och drottningen bor, har sedan ett antal år tillbaka ett arbetsmiljöproblem. De attackeras av fisktärnor, en måsfågel, vilket gör att vakterna inte kan övervaka slottet ordentligt.

– Försvarsmakten ser det här som ett problem eftersom tärnorna häckar i samma område som högvakten patrullerar. Det är ett problem som vi nu försöker hantera på ett så bra sätt som möjligt, säger Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholms slott.

Slottsförvaltningen och hovet har därför ansökt till Länsstyrelsen i Stockholm om att få tillstånd till skyddsjakt efter fisktärnorna, som är fridlysta. Enligt ansökan, som Expressen tagit del av i form av en sammanfattning, vill man skjuta tio fisktärnor från kajen framför slottet.

– Vi har provat alla metoder som vi har kommit på tidigare och det här är sista utvägen för oss. Försvarsmakten har återkommit till oss flera gånger och bett oss hantera det här problemet som de ser som ett stort problem, säger Stefan Wirtén.

Kungaparet bor på Drottningholm. Hur mycket känner de till om den här problematiken?

– Det vet jag inte. Jag har inte pratat med kungen personligen om detta. Så det här görs inte på signal från kungen, utan det är en propå från Försvarsmakten.

Fågelexperten: "Biter inte ihjäl vakterna"

Sören Lindén, fågelskyddsansvarig på Stockholms ornitologiska förening, är förvånad över ansökan från hovet.

– Det är löjligt att ta upp det här som skyddsjakt. Att några tärnor är aggressiva mot vakter? Det här är fåglar som väger max 100 gram. Det är små fåglar som går att hålla upp en pinne eller ett paraply framför för att värja sig mot dem, säger han och fortsätter:

– Det är inga farliga fåglar. De biter inte ihjäl vakterna som skyddar Drottningholms slott. Det är väldigt överdrivet när det dessutom handlar om en vaktstyrka. De ska inte vara så rädda för fåglar hoppas jag.

Beslut fattas i maj

Föreningen är en av remissinstanserna som Länsstyrelsen vänt sig till för att få underlag till sitt beslut om skyddsjakt ska beviljas eller inte.

– Vi kommer starkt att rekommendera att de avslår ansökan. Det här är ett litet problem och bör inte föranleda att man dödar fåglarna, säger Sören Lindén.

Sara Lord är handläggare på Länsstyrelsen och den som hanterar ansökan från hovet. Beslut kommer att kunna fattas tidigast i slutet av maj.

– Vi tar in yttranden från ornitologerna och Jägarförbundet och sedan gör vi en egen bedömning där vi fattar beslut, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.