Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens tydliga markering – hyllar Victoria: ”Förstått”

Efter kungens drag att utesluta barnbarnen från kungahuset så gjorde han under onsdagen sin första officiella resa.
Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kronprinsessan Victoria.Foto: STELLA PICTURES
1 / 7

Efter kungens drag att utesluta barnbarnen från kungahuset så gjorde han under onsdagen sin första officiella resa, som gick till Norrbotten.

Men vår monark duckade frågor om det omvälvande familjebeslutet – i stället valde han att rikta ljuset mot kronprinsessan Victoria.

– Hon har förstått att det är viktigt för framtiden, säger kungen om Victorias miljöengagemang till P4 Norrbotten.

I måndags tog kung Carl Gustaf, 73, ett avgörande beslut. Han signerade då dokumentet som utesluter prinsessan Madeleines, 37, och prins Carl Philips, 40, barn från kungahuset. 

Prinsessan Leonore, 5, prins Nicolas, 4, prinsessan Adrienne, 1, prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, kommer fortfarande få ha kvar titlarna prins och prinsessa, men tillhör inte längre kungahuset. De kommer inte heller i någon större utsträckning delta i det officiella arbetet att representera Sverige.

– De kommer att betraktas mer som privatpersoner, sa riksmarskalken Fredrik Wersäll under en pressträff.

Beslutet tydliggör att det är kungen och kronprinsessan Victoria, 42, som, tillsammans med drottning Silvia, 75, och prins Daniel, 46, är Sveriges främsta representanter. När prinsessan Estelle, 7, når vuxen ålder väntas även hon företräda landet.

Kungahuset publicerade i måndags en ny bild av Victoria, kungen och Estelle. Foto: FOTO: SANDRA BIRGERSDOTTER EK/KU / FOTO@ROYALCOURT.SE

Kungens hastiga manöver

Under onsdagen gjorde kungen sin första resa i tjänsten sedan det uppmärksammade beslutet. 

Han besökte Piteå och Luleå, under temat ”nya högteknologiska initiativ för minskade utsläpp av klimatgaser”.

Besöket inleddes på företaget Sunpine i Piteå, som är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel. Därefter besökte kungen Luleå tekniska universitet, för att få en visning av VR-studion och drönaren Hugin.

Kungen valde att inte besvara några frågor om familjebeslutet. Men både barn och barnbarn kom ändå upp på agendan när kungen fick frågan av P4 Norrbotten om hur han engagerat dem i miljöfrågan. Kungen avledde då uppmärksamheten från barnbarnen, för att i stället fokusera på kronprinsessan Victoria.

– Barnbarnen tycker jag inte man behöver ta upp för de är så små. Det tar några år innan de förstår sig på det här, det lovar jag. Men ungdomarna och kronprinsessan är ju väldigt intresserade, säger han.

Kungen säger att han har arbetat med miljöfrågan i 30 år, och lyfte fram kronprinsessan och hennes arbete.

– Hon har varit här och tittat på den här anläggningen också. Hon gör också det här så mycket som möjligt, hon har förstått att det är viktigt för framtiden, säger han.

Kungen besöker Sunpine i Piteå.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kungens historiska beslut:

Prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn kommer inte längre tillhöra kungahuset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.