Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens topphemliga resa – nu förklaras mystiska frånvaron

Det här är svenska kungahuset
Kungen höll ett känslosamt tal vid en bataljonsuppställning.Foto: Hampus Hagstedt / Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna/Sara Friberg, R
Kungen fick starka intryck i Mali.Foto: Hampus Hagstedt / Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna/Sara Friberg, R
Kungen riktade ett särskilt tack till Mali-soldaternas familjer.Foto: Rickard Törnhjelm / Sara Friberg, Kungl. Hovstaterna/Sara Friberg, R
Hovet väljer att kommunicera resan till Mali först i efterhand, på grund av säkerhetsskäl.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kungens kalender har varit tom hela veckan, något som sällan händer. 

Men nu förklaras kungens mystiska frånvaro – han är precis hemkommen från en topphemlig resa i Mali där han träffat soldater i det svenska FN-förbandet.

– Med tanke på säkerhetsläget i Mali så är det hög sekretess på en sådan här resa, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Drottning Silvia, 75, har under veckan varit i Libanon med anledning av sitt engagemang i Mentor. Samtidigt har kung Carl Gustafs, 73, vanligtvis fullspäckade hovkalender gapat tom de senaste dagarna.

Men nu avslöjar hovet att även kungen har varit utomlands under veckan – på en topphemlig resa i Mali. Där har hans majestät besökt det svenska FN-förbandet Mali 10, och träffat svenska soldater.

Hovets informationschef, Margareta Thorgren, berättar att kungen kom tillbaka till Sverige tidigt på fredag morgonen och att han vittnar om starka, positiva intryck från sina möten i Mali. 

Enligt Margareta Thorgren har resan hållits hemlig eftersom det finns ökade säkerhetsrisker med resor av den här karaktären.

– Det är Försvarsmakten som är ansvarig för den här resan. Med tanke på säkerhetsläget i Mali så är det hög sekretess. Därför väljer hovet tillsammans med Försvarsmakten att kommunicera en sådan här viktig resa i efterhand, säger Margareta Thorgren.

Vilka åtgärder tas för att trygga kungens säkerhet?

– Det är en extra sekretess på en sådan här resa. Här har vi utarbetade rutiner mellan säkerhetspolisen, försvaret och hovet, säger Thorgren.

Kungen: ”Tack till era familjer”

Sedan årsskiftet 2014/2015 bidrar Sverige med soldater till FN-insatsen i Mali. Svenskarna är sedan dess en viktig del av ett underrättelseförband som arbetar för stabilitet, fred och säkerhet för befolkningen i Mali, berättar hovet på Instagram.

Under besöket tackade kungen den svenska styrkan för deras viktiga insats. Han riktade ett särkskilt tack till soldaternas familjer. 

”Soldater! Er uppgift är krävande och komplex. Ni, liksom era företrädare, har gjort ett gott arbete för att bygga och upprätthålla förtroende här i Mali. Ett förtroende som är avgörande för uppdragets framgång. Ni gör ett viktigt arbete som spelar stor roll för fred och säkerhet. Som alla sådana uppdrag är det också förenat med risker. Jag vill sända en särskild tanke – och ett tack – till era familjer. Utan deras stöd hade denna insats inte varit möjlig och jag hoppas att de förstår hur mycket er närvaro betyder här i Mali”, sa han vid en bataljonsuppställning.

Det svenska förbandet är baserat på Camp Nobel utanför Timbuktu. Där fick Kungen en grundlig genomgång av förbandet och dess verksamhet samt förevisades sjukhuset, verkstaden och spaningskompaniets materiel.

Kungen besökte även svenska soldater i Bamako. I samband med besöket i Bamako avlade Kungen också en artighetsvisit hos Malis president Ibrahim Boubacar Keîta, FN:s generalsekreterares särskilde representant Mahamat Saleh Annadif, och den svenska generallöjtnanten Dennis Gyllensporre.

https://www.instagram.com/p/B3wnaRSgt_5/https://www.instagram.com/p/B3woE7OhxJk/

Kungens beslut: Madeleines och Carl Phils barn utesluts ur kungahuset 

Kungens beslut: Barnen utesluts från kungahuset