Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens tal om sin förfader: ”Vågar tro”

Kungen höll tal på ätten Bernadottes 200-årsjubileum.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Drottningen, kronprinsessan och prins Daniel fanns i publiken.Foto: (C) PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

På måndagen invigdes ett speciellt år för kungafamiljen. 2018 firar nämligen ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron.

Kungen berättade själv hur han försöker leva upp till sin förfader Karl XIV Johans önskan.

– Jag vågar tro att det också skulle ha varit min förfaders önskan, sa kungen.

Under måndagen var det på dagen 200 år sedan ätten Bernadotte påbörjade sin tid på Sveriges tron.

Det uppmärksammades med ett föreläsningsprogram på Slottet som hovet arrangerade, i närvaro av kungaparet och kronprinsessparet.

Olika experter delade med sig av olika historiska perspektiv Karl XIV Johans tid på tronen och hur hans syn än i dag präglar Bernadottarnas gärning.

 

LÄS MER: Madeleine och Carl Philip missar familjefesten på Slottet 

 

Som miljöengagemanget och engagemanget för naturvetenskap, som alltid har funnits som en röd tråd genom ätten Bernadottes olika regenter.

Under 44 av dessa 200 år har vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, suttit på tronen.

Kungen: "Påminns ofta"

Han avslutade eftermiddagens program, som skedde i Rikssalen, genom att påminna om de historiska vingslag som han och hans medarbetare vid hovet ofta påminns om.

– Rikssalen, ja hela Kungliga slottet, är en historisk plats. Det påminns vi ofta om, vi som har förmånen att ha Slottet som arbetsplats. Och inte minst i dag, då vi uppmärksammar det tronskifte som ägde rum just här för nästan 200 år sedan. Då kronprins Karl Johan blev kung Karl XIV Johan, sa han i sitt tal.

Marianne Bernadotte.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL

I publiken satt – förutom drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel – ett gäng Bernadottar, som kungen själv utbrast när han hälsade alla välkomna. Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson, Marianne Bernadotte och 101-åriga Dagmar von Arbin.

Kungen om sin önskan

Kungen berättade också hur dagens föreläsningsprogram var ett exempel på något som han alltid strävat efter.

– Min önskan är att slottet också ska vara en levande plats, en plats för samtal. En länk mellan vår historia och vår samtid. Jag vågar tro att det också skulle ha varit min förfader Karl XIV Johans önskan.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.