Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens svar efter frågan om munskydd

Kungen och drottning Silvia ställde, under ett besök på Karolinska sjukhuset, frågor om varför munskydd inte används i Sverige
På måndagen besökte kungen och drottningen läkare och forskare på Karolinska universitetssjukhuset.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Under besöket fick kungen och drottningen fråga om munskydd.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kungen och drottningen besökte Karolinska universitetssjukhuset.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kungen och drottningen pratade med läkare och forskare.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har brutit sin långa coronaisolering.

Under sina första officiella besök på åtta månader träffade kungaparet läkare och forskare – och tog upp användningen av munskydd, skriver Dagens Nyheter.

– Vi måste fortsätta hålla i nu, säger kungen till tidningen.

Kungen och drottningen genomförde i måndags flera officiella besök i Stockholm. Alla var fokuserade på coronapandemin. Det är första gången sedan den 6 februari som paret genomför officiella besök, skriver DN.

”Många vill veta varför”

Vid ett besök på Karolinska universitetssjukhuset tar drottning Silvia upp användningen av munskydd.

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, säger hon, enligt DN.

Drottningen får svaret att munskydd enligt Folkhälsomyndighetens bedömning inte ger tillräckligt skydd, att det tvärtom är svårt att använda.

– Jag tycker inte det verkar som att någon kan förklara det där så att man faktiskt förstår, säger kungen då och skakar på huvudet, skriver DN.

Bland stoppen fanns också Karolinska institutet och Försvarshögskolan. Kungaparet träffade även Björn Ulvaeus och Jonas Abrahamsson, vd på Swedavia, för att diskutera coronakrisens inverkan på turism- och besöksnäringen.

Har inte träffat barnbarnen

Kungaparet har i stort sett levt i karantän på Stenhammars slott utanför Flen sedan i februari.

De har arbetat via telefon och videolänk. Som många andra över 70 år har de inte träffat barnbarnen.

– En vänlig granne har handlat till oss. Annars har vi skött oss själva och försökt vara försiktiga, säger drottning Silvia.

Hör Tegnells munskyddsförklaring

Enligt kungen kan ingen förklara varför vi inte har munskydd ute i samhället i Sverige. Hör Anders Tegnells förklaring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.