Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungens segervrål – när hans bondgård vann pris

Kungen applåderar för sina medarbetare när de vann pris av LRF Södermanland. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Även prins Carl Philip är lantbruksintresserad och var med sin pappa vid prisutdelningen. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Här utbrister kung Carl Gustaf i ett riktigt segervrål.

När han fick reda på att han och hans personal på Stenhammar vunnit pris som "Årets nötköttsföretag" gick det inte att ta miste på kungens lycka.

– Kungen är mycket tacksam, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Kung Carl Gustaf har i flera intervjuer sagt att om han inte vore kung, då hade han blivit lantbrukare.

Delar av detta intresse har han fått utlopp för som arrendator av godset Stenhammar, strax utanför Flen.

Där bedrivs jord- och skogsbruk på totalt 2 200 hektar mark. Förstås inte med direkt daglig inblandning av kungen, men han och drottning Silvia åker ofta dit.

Nu får kungen och Stenhammars godsförvaltning pris av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Södermanland som "Årets nötköttsföretag".

– Jag tycker att Stenhammar är en god förebild, både som företag och för att de håller stora arealer betesmark öppna mitt i Sörmland där antalet betesdjur har minskat. De främjar en öppen och levande landsbygd, säger Margareta Malmquist, regionordförande för LRF Södermanland, i ett pressmeddelande.

Kungens segervrål: "Stor applåd"

Utmärkelsen delades ut på Stenhammardagen på måndagen där både kungen och prins Carl Philip närvarade.

När kungen välkomnades upp på scenen brast han ut i ett ordentligt segervrål.

Han gick upp framför publiken och började sedan gestikulera stort för att få upp medarbetarna som jobbar på godset.

– En stor applåd för alla de här, ropade kungen högt.

"Kungen är tacksam"

Hovets informationschef Margareta Thorgren närvarade vid Stenhammardagen och intygar att kungen var mycket glad över utmärkelsen.

– Stenhammar har länge arbetat med att ställa om till ett helt ekologiskt jordbruk, liksom att restaurera och beta naturbetesmarker. Kungen är mycket tacksam för den stora insats som medarbetarna gör och ser den här utmärkelsen som ett kvitto på deras goda arbete.

Motiveringen

LRF Södermanlands motivering till priset "Året nötköttsföretag":

 

"Stenhammars Godsförvaltning arbetar kontinuerligt med uppföljning på lång och kort sikt med olika nyckeltal som gynnar verksamhetens utveckling och målfokus. Deras systematiska arbete med att restaurera och beta naturbetesmarker i området gynnar den biologiska mångfalden i det sörmländska landskapet. Med sina djur, renrasiga Simmental och Röd Angus samt gårdens egna hybridras "Simgus", hålls 280 hektar betesmark öppet. Därmed har företaget en avgörande betydelse för landskapet i området och är en viktig pusselbit i regionens livsmedelsstrategi. Avelsdjuren på Stenhammar håller absolut toppklass och har fått många fina omdömen genom åren. Företaget är en god ambassadör för det sörmländska lantbruket regionalt, nationellt och internationellt genom att de löpande välkomnar studiebesök och andra publika aktiviteter på ett välordnat sätt."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!