Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens rörande gest vid sista mötet med kejsaren

Kungaparet var mycket vördnadsfullt när de träffade kejsarparet och kungen kysste kejsarinnan Michikos händer.Foto: SVEN LINDWALL
Drottning Silvia under mötet med kejsarparet.Foto: SVEN LINDWALL

TOKYO. Här träffar kungen och drottningen Japans kejsarpar – för sista gången.

Det blev ett kärleksfullt och rörande möte mellan de två regentparen.

– Det är underbart att se er, sa drottningen till kejsarinnan Michiko. 

När kungaparets officiella besök till Japan inleddes formellt under måndagen var den första programpunkten ett möte med kejsarparet.

Kejsare Akihito och kejsarinnan Michiko anlände prick kvart över tio till ett väntade kungapar som på ett mycket kärleksfullt sätt hälsade på varandra.

Kungen tog ett varsamt grepp om kejsarinnan Michikos hand och kysste henne vördnadsfullt på handen och på kinden.

Det blev ett mycket rörande möte och det syntes tydligt att kunga- och kejsarparet trivs i varandras sällskap.

LÄS MER: Kungaparet välkomnades med kanelbullar till Japan 

Kungen och drottningen var glada över att träffa kejsarparet.Foto: SVEN LINDWALL

Silvia: "Underbart"

Drottning Silvia log förväntansfullt och när hon tillslut träffade kejsaren och kejsarinnan sa hon:

– Det är så underbart att vara här och att se er. 

Kejsarparet har ett särskilt öga till vårt svenska kungapar och det blir alltid en speciell stämning. Men denna gång var det tydligt att det var ett extraordinärt möte. Såväl kungaparet som kejsarparet var medvetna om att det här Japanbesöket från Sverige är deras sista möte med varandra.

Besöket i veckan blir kungaparets sista möte med kejsarparet. Under 2019 väntas kejsar Akihito abdikera.Foto: SVEN LINDWALL

Under 2019 väntas kejsar Akihito abdikera. Han blir den första kejsaren att lämna tronen i Japan, något som blivit möjligt tack vare en lagändring som drevs igenom efter mycket stor väntan. Orsaken är kejsarens allt mer försämrade hälsa.

LÄS MER: Hoppet: Att kungaparets resa ska rädda pensionärerna

Sista gången de möts

Efter Sveriges besök i Japan nu i veckan finns inga ytterligare planerade möten mellan Sveriges kungapar och Japans kejsarpar.

Om de ses igen efter att Akihito abdikerat blir det i sådana fall ett möte mellan ett svenskt kungapar och ett japanskt par – som just förlorat sin kejsartitel.

Efter att kungaparet och kejsarparet träffats bevittnade de tillsammans utställningen ”The Art of Natural Science” som visar en av Carl von Linnés lärjungars, Carl P Thunbergs, liv och verk. Han är känd för att ha klassificerat den japanska floran.