Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens och Silvias möte med utländska familjen

Släkten Bernadotte Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Magnus FalkehedFoto: Yolande Bernadotte
Marianne Bernadotte och förste hovmarskalk Mats Nilsson Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

PAU. Nyinvigningen av ätten Bernadottes museum i sydfranska Pau blev en kunglig familjefest.

Men inte bara för den svenska kungafamiljen.

Sjutton franska långväga kusiner slöt upp kring den svenska monarken.

Fransyskan Sarah Bernadotte är tio år och inte ett dugg avundsjuk på sina krönta kusiner från Sverige.

– Det är klart att när jag var liten så lekte jag låtsasprinsessa. Fast någon riktig prinsessa skulle jag aldrig vilja bli. Usch! Ha en massa folk i hasorna hela tiden vart jag än går. Det kan inte vara roligt, sade Sarah Bernadotte.

I skolan i Pau vet några av lärarna att hon är släkt till en av stadens mest kända historiska personligheter: Jean Bernadotte, fältmarskalk i Napoleon Bonapartes armé och senare kung av Sverige och Norge under namnet Karl XIV Johan.

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Han föddes 1763 i ett av stadens äldsta hus som nu är ett nyrenoverat historiskt museum över Sverige och den svenska kungafamiljens anfader.

Kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel hade verkligen mycket folk i hasorna när kung Carl Gustaf tog några rejäla spadtag för att symboliskt plantera en ek på det ställe där Oscar II 1899 planterade ett magnoliaträd – som senare dog av svampsjukdom.

Framför den nya minnesstenen i Beaumontparken i Pau passade 17 Bernadottekusiner på att ta ett familjeporträtt. Det finns några fler än så av dem, men alla Bernadottar kunde inte komma till den stora dagen då de är utspridda över hela Frankrike. Annars har det blivit lite av tradition att försöka sluta upp när det svenska kungahuset är på besök.

Några franska Bernadottar har hamnat i onåd med övriga familjen efter osämjor genom åren. Germaine Bernadotte var i parken 1963, då 23 år gammal, i samband med Gustav VI Adolfs besök. Kort därefter tvingades hon sälja det anrika stadshus som i trakten gick under namnet Chateau Bernadotte.

Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Det väckte ont blod bland övriga släktingar. Av de franska Bernadottar som fortfarande var i Pau under måndagen fanns Yolande Bernadotte i publiken. Hon ville inte för något missa kungabesöket:

– Det är ju min familj! Det är rörande att se dem. Jag är verkligen glad att se dem, sade hon och ställde sig längst fram i raden framför talarstolen i parken.

Hennes släkting Dominque Bernadotte delade Yolandes entusiasm:

– Att komma hit är ett måste. Kungafamiljen är fantastisk. De är så enkla och nära folk. En sådan närhet har vi inte här i Frankrike med den franska presidenten! Med en kung är det möjligt, men inte med en president, sade Dominique Bernadotte.

Dominique BernadotteFoto: Magnus Falkehed

Innan kungafamiljen lämnade Beaumontparken lyckades ett par av kusinerna skaka hand med de svenska kungligheterna.

– Vi missade kronprinsessan Victoria. Hon hade redan gått. Men det gör inget! Vi kommer att stå där och väntan på henne nästa gång hon besöker sitt familjehem i Pau, sade Bertil Bernadotte, en av de mest aktiva i familjen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.