Kungens kärleksgest till drottning Silvia

Ute på Alvaret böjde sig kungen ned och plockade en blomma åt sin älskade Silvia.
Det var på dagen 40 efter att paret gifte sig.
Foto: Bryan Watt/Ibl / BRYAN WATT/IBL

Här ger kungen sin kärleksgest till Silvia.

På dagen 40 år efter att de blev make och hustru i Storkyrkan i Stockholm återvände de till sitt älskade Öland och Sollidens slott.

Där gav Carl XVI Gustaf sin Silvia kärleksbeviset för alla år tillsammans.

Det är i princip klarblå himmel.

Sollidens slott håller på att stänga för dagen för allmänheten och då passar dagens två huvudpersoner att smyga ut från slottsområdet:

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

I sitt sällskap har de en av sina älskade hundar och prinsessan Christinas make Tord Magnuson.

Kungen är först i truppen, men snart är Silvia bakom sin make. Det här är inte vilken dag som helst. Det här är deras 40-åriga bröllopsdag. För 40 år sedan stod de i Storkyrkan i Stockholm inför dåvarande ärkebiskopen Olof Sundby, överhovpredikanten Hans Åkerhielm och teologie professorn Ernst Sommerlath, Silvias morbror.

Firade privat

Nu i dag - 40 år senare - är kungen och drottningen på Öland. Stället som har blivit deras oas. Hit har de tagit sig i största hemlighet för att fira sin bröllopsdag och till skillnad från när de firade sitt silverbröllop 2001 har de nu valt att ha en privat liten tillställning:

– Ja, det stämmer. Kungen och drottningen har valt att fira högst privat, förklarar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Vilka har varit inbjudna?

– Vänner, familj och släkt, säger Margareta Thorgren.

Kungen som kom i sin nya Ferrari, en Ferrari 599 GTB med 620 hästkrafter under motorhuven, på lördagskvällen har nu på själva bröllopsdagen bestämt sig för att ta en promenad med sin hustru Silvia.

Kungen plockade blommor

Sent på eftermiddagen är de ute på Alvaret utanför Sollidens slott och vädret är fantastiskt. Åtföljda av två livvakter börjar de en lång promenad och det är nu som kungen gör sin kärleksgest till hustrun efter 40 år:

Han plockar en blomma från det karga landskapet på Alvaret. Luktar på den och sedan räcker över den till hustrun Silvia. 40 år av kärlek.

– Kungaparet har firat nu i dag med sina närmaste, säger Margareta Thorgren.

Kungen och drottningen ska ha varit ute på Alvaret och plockat blommor?

– De har gjort en rad aktiviteter under dagen. Det kan ha varit en av sakerna, säger Margareta Thorgren.

40-åriga bröllopsdagen är också dagen när Silvia har varit drottning av Sverige i 40 år.

Vad passar då inte bättre än blommor? Av sin egen kung.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.