Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens hyllning till Silvia – inför alla

Förra veckan var drottning Silvia i Vatikanen – där hon mötte påve Franciscus.Foto: Kungahusets Instagram
Drottning SilviaFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl GustafFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungaparet bjöd in experter till slottet för ett samtal om hur AI kan förebygga sexuella övergrepp mot barn.

Kungen inledde mötet med att lyfta Silvias engagemang – så sent som förra veckan var drottningen i Vatikanen för att delta i ett stormöte.

– Hennes majestät var en av talarna, berättade kungen.

Drottning Silvia, 75, grundare av barnrättsorganisationen Childhood, var förra veckan i Rom där hon deltog i en internationell konferens om hur barn kan skyddas i den digitala världen.

Den här veckan fortsatte kungaparet i samma spår, och bjöd in till expertmöte på slottet för ett rundabordssamtal om hur AI (artificiell intelligens) kan skydda barn på nätet och förebygga sexuella övergrepp Kronprinsessan Victoria, 42, prins Daniel, 46, och prinsessan Sofia, 34, deltog också.

Kungen och drottningen var värdpar på Childhoods expertmöte på slottet. Victoria, Daniel och Sofia deltog också.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kung Carl Gustaf, 73, öppnade mötet och passade på att berätta för alla närvarande om sin hustrus engagemang.

– Så sent som förra veckan hölls en konferens i Vatikanen på temat, där påve Franciscus närvarade. Hennes majestät var en av talarna, sa kungen i sitt tal och fortsatte:

– Ni är här i dag för att dela kunskap, erfarenheter och lärdomar. Men mer än så, så öppnar dagens samtal för nya idéer. Drottningen och jag är glada att så många av er har valt att vara med.

Kungaparets beslut

Det är inte en slump att kungen och drottningen valt just kungliga slottet i Stockholm som mötesplats för de omkring 40 deltagarna.

– Kungaparet tycker att det är fint att använda slottet som en arena för att kunna ta emot olika experter från olika delar av världen för att gemensamt diskutera de här frågorna. Det är något som ligger både kungen och drottningen varmt om hjärtat, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Under torsdagen hålls en middag på slottet, som ett avslutande firande av Childhoods 20-årsjubileum. Där kommer flera av kungaparets gäster från expertmötet att delta, även prins Carl Philip och prinsessan Sofia kommer att vara med.

– Man samlar människor som på olika sätt har engagerat sig och intresserat sig för de här frågorna, säger Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.