Kungens hårda kritik mot nya byggprojektet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungen är kritisk mot Nobelcenter.
Foto: Charles Hammarsten/IBL
Kungen vänder sig bland annat mot Nobelcenters storlek.
Foto: Pressbild/David Chipperfield Architects

En hel del kritik har riktats mot Nobelcenter, som är planerat att byggas på Blasieholmen.

Nu får kritikerna en stark bundsförvant: Kung Carl XVI Gustaf.

– Varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger kungen till Dagens Nyheter.

Ända sedan tidigt 1900-tal har debatten förts kring att uppföra en byggnad, uppkallad efter den världsberömda svenska vetenskapsmannen Alfred Nobel.

Drivande i frågan har Nobelstiftelsen varit, och för fem år sedan tecknade man en avsiktsförklaring med Stockholms stad rörande projektet.

Man kom då överens om att byggnaden skulle ta plats på Blasieholmen i centrala Stockholm. Men sedan beslutet att godkänna projektet fattades i mars tidigare i år har även kritikerna varit många.

Och nu hörs kritiken även från kungligt håll.

"Varför gräva ner sig i skyttegravarna?"

I en intervju med DN berättar kungen om sina tankar kring Nobelcenter, som ska börja byggas under 2017.

– Nobel är ett namn som vi vill värna om, självklart. Vi vill bevara och öka dess värde. Men att huset har blivit så stort och kommit lite grann på fel plats är synd, säger kungen till tidningen.

Bland annat anser kungen att det är synd att Kungliga Tullhuset ska flyttas eller rivas, för att göra plats för Nobelcenter.

Framför allt ser han den tänkta byggnaden som onödigt stor, och menar att man lika gärna kan flytta det.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger kungen till DN.

Kan påverka Nationalmuseum

Åtskilliga överklaganden mot bygget har under den senaste tiden inkommit till Stockholms stad och Förvaltningsrätten.

Kungen, som säger sig ha varit insatt i projektet under en längre tid, beskriver byggnadens tilltänkta färger som väldigt kraftiga och dominanta, men tillägger även att han inte vill diskreditera allting som har med Nobelcenter att göra.

Han menar dock att arkitektens förslag är märkligt och pekar på att den nya byggnaden kan påverka en eventuell utbyggnad av Nationalmuseum.

– Nationalmuseet är och ska vara huvudbyggnaden, tycker jag, och det ligger ju mitt emot Slottet. Centrum i Stockholm, säger kungen till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.