Kungen är kritisk mot Nobelcenter. Foto: Charles Hammarsten/IBLKungen är kritisk mot Nobelcenter. Foto: Charles Hammarsten/IBL
Kungen är kritisk mot Nobelcenter. Foto: Charles Hammarsten/IBL
Kungen vänder sig bland annat mot Nobelcenters storlek. Foto: Pressbild/David Chipperfield ArchitectsKungen vänder sig bland annat mot Nobelcenters storlek. Foto: Pressbild/David Chipperfield Architects
Kungen vänder sig bland annat mot Nobelcenters storlek. Foto: Pressbild/David Chipperfield Architects

Kungens hårda kritik mot nya byggprojektet

Publicerad

En hel del kritik har riktats mot Nobelcenter, som är planerat att byggas på Blasieholmen.

Nu får kritikerna en stark bundsförvant: Kung Carl XVI Gustaf.

– Varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger kungen till Dagens Nyheter.

Ända sedan tidigt 1900-tal har debatten förts kring att uppföra en byggnad, uppkallad efter den världsberömda svenska vetenskapsmannen Alfred Nobel.

Drivande i frågan har Nobelstiftelsen varit, och för fem år sedan tecknade man en avsiktsförklaring med Stockholms stad rörande projektet.

Man kom då överens om att byggnaden skulle ta plats på Blasieholmen i centrala Stockholm. Men sedan beslutet att godkänna projektet fattades i mars tidigare i år har även kritikerna varit många.

Och nu hörs kritiken även från kungligt håll.

"Varför gräva ner sig i skyttegravarna?"

I en intervju med DN berättar kungen om sina tankar kring Nobelcenter, som ska börja byggas under 2017.

– Nobel är ett namn som vi vill värna om, självklart. Vi vill bevara och öka dess värde. Men att huset har blivit så stort och kommit lite grann på fel plats är synd, säger kungen till tidningen.

Bland annat anser kungen att det är synd att Kungliga Tullhuset ska flyttas eller rivas, för att göra plats för Nobelcenter.

Framför allt ser han den tänkta byggnaden som onödigt stor, och menar att man lika gärna kan flytta det.

– Det behöver ju inte vara så gigantiskt, ha denna jättevolym. Det går att downsiza och vrida åt olika håll. Och varför gräva ner sig i skyttegravarna och säga att det ska ligga precis här? Det går också att flytta det, säger kungen till DN.

Kan påverka Nationalmuseum

Åtskilliga överklaganden mot bygget har under den senaste tiden inkommit till Stockholms stad och Förvaltningsrätten.

Kungen, som säger sig ha varit insatt i projektet under en längre tid, beskriver byggnadens tilltänkta färger som väldigt kraftiga och dominanta, men tillägger även att han inte vill diskreditera allting som har med Nobelcenter att göra.

Han menar dock att arkitektens förslag är märkligt och pekar på att den nya byggnaden kan påverka en eventuell utbyggnad av Nationalmuseum.

– Nationalmuseet är och ska vara huvudbyggnaden, tycker jag, och det ligger ju mitt emot Slottet. Centrum i Stockholm, säger kungen till DN.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.