Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungens val – när Nobelfesten ställs in

Hör kungens hälsning till folket.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia förbereder kungens videohälsning till pristagarna.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

För första gången sedan Carl XVI Gustaf blev kung är han inte på plats i Blå hallen i Stadshuset för att gratulera Nobelpristagarna.

I stället har kungen skickat digitala hälsningar till pristagarna – och bryter därmed en tradition från tidigt 1900-tal.

– Med de nya restriktionerna så blir det en helt digital sändning, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Saknar du Nobelfesten?

I dag firar vi Nobeldagen, men den traditionsenliga Nobelfesten, med pristagare och kungligheter samlade under samma tak blir inte av. 

Sedan 1902 har Sveriges kung överlämnat Nobelpriset till pristagarna, med undantag för Nobels fredspris, men inte i år.

– Med de nya restriktionerna så blir det en helt digital sändning. I och med att kungen inte i år kommer kunna dela ut Nobelpriset till Nobelpristagarna så kommer han i stället sända en digital hälsning till Nobelpristagarna, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Pristagarna harr redan fått sina priser utdelade, bland annat via svenska ambassader runtom i världen.

– Själva prisceremonin går av stapeln här i dag, men själva överlämningen har skett, men den officiella prisutdelningen och talen hålls i dag.

”Särskilt viktigt att hylla vetenskapen”

I Stockholm hyllas årets pristagare med en ceremoni i Gyllene salen i Stockholms stadshus där tal av ordförande Carl-Henrik Heldin och ledamöter från de Nobelprisutdelande institutionerna vävs samman med prisöverlämningarna i pristagarnas hemländer.

– I år känns det särskilt viktigt att hylla vetenskapen, litteraturen och insatser för freden under Nobelveckan. Vi har ställt om för att på ett säkert sätt kunna fira pristagarna i deras hemländer, sa Lars Heikensten, vd:n Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande inför firandet.

Carl Philip och Sofia har testat positivt för covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.