Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen om skogen: "Finner ro och glädje"

”Det vet alla vi som finner ro och glädje i att vistas där. Till fots eller i längdskidspåret”, sa kungen i ett tal på onsdagen.Foto: Sven Lindwall
Svensk skog – gillas av kungen.Foto: Robin Aron

Är det i den här tröjan vi kommer att få se kungen i framtiden?

På onsdagen besökte han "Skogens dag" på Grand Hôtel och berättade om hur viktig skogen är för det egna välmåendet.

– Det vet alla vi som finner ro och glädje i att vistas där. Till fots eller i längdskidspåret, sa han i ett tal.

En av kungens hjärtefrågor är skogsnäringen – och på onsdagen invigde han "Skogens dag" under Västerbottendagarna på Grand Hôtel i Stockholm.

På grund av broöppning under resan mellan Drottningholm och Stockholms innerstad var kungen ett par minuter sen – men det stoppade inte arrangörerna från att ändå ge honom en present efter att han invigningstalat.

– Det är en tröja med skogen som motiv, precis en sådan som jag har på mig, sa Maria Hedblom, vd på Skogstekniska klustret, när hon överlämnade gåvan.

Kungen blev glad över tröjan som pryddes av ett skogsmotiv med texten "Developed by forests". På tröjan fanns också rosa prickor, som enligt Maria Hedblom symboliserade att jämställdhet börjar "sippra fram" i skogsnäringen.

– Kan man få två stycken, frågade kungen för att sedan ångra sig.

Kungen om skogen: "Grön krona på vårt jordklot"

Kungen närvarade som publik under "Skogens dag", men inledde först med ett anförande där han bland annat tog upp att Sverige tillsammans med Finland, Ryssland och Kanada kallas för "det norra skogsbältet".

– Ett nästan ofattbart stort område med en tredjedel av jordens alla träd. Som en grön krona på vårt jordklot, sa kungen i sitt tal.

Förutom att vara en viktig industri och näring för vårt land fyller också skogen en funktion för vår hälsa, menade kungen i talet.

– Det vet alla vi som finner ro och glädje i att vistas där. Till fots eller i längdskidspåret.

"Skogen är en förnyelsebar resurs"

Kungen berättade också att han ser på skogen som en viktig spelpjäs i klimatarbetet.

– Skogen är en förnyelsebar resurs, som ger möjligheter att vända en oroande utveckling. Det mesta som vi i dag gör av olja, kan vi göra av skog. Kring detta har vi i Sverige arbetat upp värdefull kunskap, som det finns stort intresse för ute i världen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.