Kungen om militärskolan: ”Stor vikt för vårt land”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungen vid Försvarshögskolans 200-årsjubileum under torsdagen.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU

Här firar Försvarshögskolan 200 år – med självaste kungen på plats.

I ett tal hyllar kungen skolans betydelse för Sveriges försvar.

– Både min far, min farfar och min farfarsfar utbildades här, säger han.

Försvarshögskolans 200-årsfirande hade sin officiella höjdpunkt under torsdagen med en speciell jubileumsceremoni. Endast särskilt inbjudna gäster och medarbetare fanns då på plats. 

En av dem var självaste kung Carl Gustaf. 

En annan var försvarsminister Peter Hultqvist (S). På plats fanns även Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén. 

– Det var en aktivitet i samband med en lunch, berättar Margareta Thorgren, hovets presschef. Vid den här typen av större jubileum så håller kungen tal. Den här gången var det riktat till Försvarshögskolan – någonting som verkligen rör kungen, engagerad i Försvaret som statschef. 

”Är av stor vikt för vårt land”

I sitt tal berättar kungen om hur Försvarshögskolan, då Högre Artelleriläroverket, grundades 1818 av generalmajor Carl von Cardell. Sverige blev då ett av de första länderna i Europa med en högre utbildning för officerare.

– Det blev samtidigt också startpunkten för en akademisk institution som än i dag är av stor vikt för vårt land, säger kungen i sitt tal.

https://www.instagram.com/p/Bn9B2v2nFtU/?hl=sv&taken-by=kungahuset

Artilleriläroverket har under åren bytt namn, till Krigshögskolan, Kungliga Militärhögskolan och slutligen Försvarshögskolan. Även uppgifterna har skiftat under åren.

– Ett nytt omvärldsläge kräver ny kompetens. Myndigheter och departement med krisansvar behöver medarbetare med kunskaper inom bland annat säkerhetspolitik, strategi, krishantering och internationell samverkan. Den kunskapen finns här, på Försvarshögskolan, säger kungen.

LÄS MER: Carl Philip deltog  i stor militärövning

Kronprinsessan studerade på Försvarshögskolan

Kungen berättar vidare att både hans far, farfar och farfarsfar utbildades vid läroverket. 1973 deltog kungen själv en kortare tid i Solbackakursen, och:

– Kronprinsessan har genomfört det statsvetenskapliga programmet med inriktning krishantering och internationell samverkan samt deltagit i Solbackakursen. Och Prins Carl Philip har genomgått den högre reservofficerskursen, säger kungen och säger avslutningsvis:

– Jag är övertygad om att Försvarshögskolan har en mycket stor betydelse för den fortsatta utvecklingen av vårt svenska totalförsvar. 

LÄS MER: Kronprinsessan hyllas  efter besöket i Japan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.