Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen om kärleken till skogen: ”En annan sfär”

I podcasten ”Värvet” berättar kungen om vad han tror att Victoria tänker kring att ta över.
Kungen beskriver skogen som en ”annan sfär” – en plats där hjärnan fungerar bättre. Bilden togs 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Kärleken till skogen har funnits där sedan barnsben.

I podcasten ”Värvet” berättar kung Carl Gustaf att naturen ger rum för de tankar som ofta störs av annat.

– Man fantiserar litegrann och är i en annan sfär, säger han.

Expressen har tidigare fått följa med kungen på en unik skogspromenad – utan Säpo.

En hög tallskog på sandig mark. Lite ljung, några torra tallbarr. Helst ska det vara en sommardag när det är torrt, mjukt och naturen fylls av den där speciella doften.

Så beskriver kung Carl Gustaf XVI sin favoritskog i Kristoffer Triumfs intervjupodcast ”Värvet”.

– Det är ingen riktig produktionsskog, så som skogsägare är det kanske inte den bästa skogen. Men som upplevelseskog. Det är som att gå i en kyrka, en katedral, säger kungen.

I podden berättar kung Carl Gustaf om sin kärlek till skogen. Bilden togs 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Kristoffer Triumf har intervjuat kung Carl Gustaf i intervjupodcasten ”Värvet”.
Foto: EVA TEDESJÖ / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Den svenske monarken har växt upp med en ständigt närvarande skog. Som barn var han med i scouterna och lärde sig att ta vara på naturen. Likt sin mormor, Victoria Adelheid, och far, Gustaf Adolf, hittade han senare en passion för jakten.

Första viltet blev en hare när han var runt 15, 16 år, minns han i podden.

Kungen: ”Hjärnan fungerar bättre”

I dag är jakten förknippad med både ro och spänning. Skogen beskrivs som en plats där tanken och fantasin får flöda fritt.

– Vissa jaktformer, kanske älgjakt framför allt, sitter man i långa pass och sitter ensam. Då har man möjlighet att fundera på liv och på mycket. Vad man ska göra och vad man kanske gjort. Ibland sitter man och funderar på något tal man ska hålla. Då flyter det väldigt bra. Men sedan, när man kommer hem efter jakten och försöker komma ihåg de kloka orden man skulle säga, då är det bara bortblåst, säger kungen i ”Värvet”.

– Man fantiserar litegrann och är i en annan sfär. Hjärnan fungerar bättre då. Annars är det så mycket som stör en.

Kung Carl Gustaf på promenad i skogen som tillhör godset Stenhammar. Bilden togs 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Även under pandemins isolering har kungligheten kunnat ta sig ut i naturen. Kungen och drottning Silvia har tillbringat mycket av isoleringen på Stenhammar i Flen, Sörmland. 

Godset, med dess 1400 hektar produktiv skogsmark, arrenderar kungahuset av staten på livstid. Det gick till dåvarande kronprins Carl Gustaf 1965, efter att prins Willhelm gått bort i lungemfysem.

Unika promenaden – utan Säpo

2010 fick Expressen en unik inblick i monarkens kärlek till godset. Då fick fotografen Robban Andersson och reportern Lars Palmborg följa med på en privat skogspromenad med Carl Gustaf i Stenhammars skog.

– I stort sett kunde vi gå och småprata med kungen när han strosade runt bland blåbärsbuskarna där, minns Robban Andersson, som i dag jobbar för Nerikes Allehanda.

Kungligheten var ledigt klädd i jeans, vandrarkängor, skjorta, tröja, kavaj och jacka. När överhovmästarinnan Alice Trolle Wachtmeister senare fick se bilderna blev hon chockad. Att hans majestät bar blåjeans i ett offentligt sammanhang var något helt nytt.

Kungen med hunden Sila under skogspromenaden. Sila var en slovensky kopov, en slovakisk stövare, som kungligheten fick under ett stadsbesök i Slovakien 2002. Bilden togs 2010.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

– Jag upplevde honom som ganska avslappnad. Man märker att han lever upp när han kommer ut i skogen. Han var glad och uppspelt. Öppen, säger Robban Andersson.

Något som också hörde till ovanligheten var avsaknaden av Säkerhetspolisen. Sällskapet kunde gå fritt bland grönskan medan Säpo stannade vid bilarna en bit bort.

– Just då gick kungen egentligen helt obevakad. Under mina år på Expressen följde jag kungen ganska mycket och jag har aldrig varit med om det förut.

”Man ser på skogen att man blir gammal”

Det som stod klart var att kungen kunde sin skog. I intervjun var det tal om allt från avverkning till miljöcertifiering och våtmarker.

Medan Solliden på Öland är till för sommarloven, är Stenhammar mer jobb och planering, förklarade Carl Gustaf i intervjun. Samtidigt beskrev han varför Stenhammars skog var så speciell för honom:

– Man kan säga att man ser på skogen att man blir gammal. Jag var själv med och planterade skog här på Stenhammar för 40 år sedan, det var nog 30–40 hektar. Nu kan jag gå i den skogen och se den växa och då inser jag att tiden går.

Reportaget från 2010.
Reportaget från 2010.
Reportaget från 2010.
Reportaget från 2010.
Reportaget från 2010.
Reportaget från 2010.

Klassiker ur arkivet: Kungen ser en katt

Det här klippet från 2017 blev en snackis när kungen plötsligt fick syn på en katt under intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.