Kung Carl Gustaf. Foto: Suvad Mrkonjic
Kung Carl Gustaf. Foto: Suvad Mrkonjic

Kungen om debatten kring Victorias vigsel

Publicerad
Uppdaterad
Kronprinsessan Victoria vill att kungen ska föra henne till altaret vid vigseln - men önskan har mött starkt motstånd från kyrkan.
Nu uttalar sig kungen för första gången om frågan:
- Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där, säger han till TT.
De senaste dagarna har vigselceremonin i Storkyrkan diskuterats flitigt. Kronprinsessan vill att pappa kungen ska föra henne fram till altaret, men planerna har fått kritik från prästhåll.
Ärkebiskop Anders Wejryd avråder och vill helst att kronprinsessan går in i kyrkan sida vid sida med Daniel. Nio präster från Lunds stift har skrivit ett personligt brev till Victoria där de ber henne att tänka om.
- Vi vill säga att kronprinsessan är en mycket kompetent kvinna som kan vandra gången fram på egna ben och vi vill också uppmuntra henne att sända en god signal om jämställdhet till andra människor, sa prästen Maria Isberg tidigare till TT.

"Onödigt lång debatt"

Kronprinsessan Victoria har själv inte uttalat sig om saken offentligt, men nu kommenterar kungen för första gången debatten. Under sitt pågående besök i Kina säger han till TT:
- Jag vill inte lägga mig i den diskussionen. Jag tycker att det är så många som har så mycket uppfattningar, så att man – ja...
Han vill inte berätta något om hur han själv ser på ceremonin.
- Jag tycker att det varit en onödigt lång debatt om det där, sa han.
Tusentals utländska turister och internationella gäster väntas till bröllopet. Kungen ser fram emot att få ta emot besökarna och hoppas att få visa upp Stockholm i vacker sommarväder.
Planeringen har pågått i över ett år - och än har man klarat sig utan direkt förseningar.
- Den ligger i fas med vad vi önskar att den ska göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.