Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen och Silvia bryter karantänen

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia under sin dagliga promenad med hunden Brandie vid Stenhammars slott utanför Flen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen och drottningen lämnar karantänen på Stenhammars slott.

I samband med nationaldagen åker de in till Stockholm.

– Det blir ett annorlunda firande i år. De är på Slottet bara över dagen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Digitala jobbmöten, hundpromenader och videosamtal med barn och barnbarn. De varvas med promenader med hunden Brandie.

För kungen och drottningen är livet annorlunda under coronatider, där de isolerats på Stenhammars slott utanför Flen. 

Och kungens födelsedag fick ju som bekant även den firas på håll. 

Endast kungaparet bor på Stenhammar med kungens adjutant i närheten. Allt för att skydda dem från coronaviruset. 

På fredagen stod det dock klart att hans majestät och Silvia – för en dag – lämnar karantänen. På nationaldagen, 6 juni, åker de in till Stockholms slott. 

Kungen tar emot arméns musikkår

Kungen kommer inte att ta del av firandet på Skansen, men tar emot arméns musikkår som spelar traditionellt tapto på Logården på kvällen.

– Kungaparet är bara över dagen på Slottet. På kvällen på nationaldagen återgår de till karantänen på Stenhammar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hon fortsätter:

– Det blir ett annorlunda nationaldagsfirande för dem. Däremot försöker kungaparet och kungafamiljen att uppmärksamma och fira dagen även i år, vilket kanske är viktigare än någonsin.

Nationaldagsfirandet sänds i Sveriges Television. I den sändningen medverkar kungen och drottningen. Ingen annan i kungafamiljen är med.

– Restriktionerna gäller fortfarande, och de följs naturligtvis också i fortsättningen, förklarar Margareta Thorgren. 

Diskuterade ni fram och tillbaka hur ni skulle göra?

– Det har varit en planering med olika scenarier och alternativ. Hela tiden har man utgått från Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och reserestriktionen är ju två timmar. Då är det görligt att åka in till Slottet.

Från Stenhammars slott till Stockholms centrum tar det en och en halv timme.

 

Kungens varma tack till alla som kämpar mot coronaviruset: ”En civil mobilisering är inledd”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.