Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppet: Att resan ska rädda pensionärerna

EU- och handelsminister Ann Linde, energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan, kungaparet och ambassadör Magnus Robach.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

TOKYO. 71 svenska företag följer med kungaparet till Japan – Sveriges största näringslivsdelegation utomlands någonsin.

Förutom affärssamarbeten hoppas Sverige att det officiella besöket ska rädda pensionärerna.

– Kungaparet har omedvetet hjälpt till med det, säger ambassadör Magnus Robach.

På måndag inleder kungen och drottningen ett tre dagar långt officiellt besök till Japan.

Men även om det är våra svenska kungligheter som är huvudpersoner dessa dagar så är det många, många fler som är med på resan.

Hela 71 svenska företag följer med som en del av en näringslivsdelegation. Den största delegationen som Sverige skickat utomlands – någonsin.

På listan över medföljande företag finns jättar som SAAB, SAS, Electrolux och Investor. Men också en lång rad så kallade "start-ups" följer med, däribland EQT Ventures och Fundedbyme.

– Det etablerade näringslivet i Sverige har varit i Japan sedan 1970-talet, men de har kommit hit i kryssningshastighet. De har en marknadsandel här, liten, som tickar på. Mer än så har det inte varit, säger ambassadör Magnus Robach.

Ambassadör Magnus Robach.Foto: SVEN LINDWALL

"En slags markering"

Han ser framför sig att kungaparets besök – som sker med anledning av att Sverige och Japan haft diplomatiska förbindelser i 150 år – ska leda till ett ökat intresse för Japan från svenska företag.

– Att kungen och drottningen kommer visar en slags markering att det är dags att titta närmare på Japan. De har ett starkt symbolvärde.

Men redan innan kungen och drottningen landade har de – omedvetet – bidragit till förändringar.

Pensionärer gråter

Det rör sig om ett socialförsäkringsavtal mellan Japan och Sverige som det har förhandlats om i tio år. När kungaparet skulle komma hit fick de japanska motförhandlarna eld i baken.

– Det är ett avtal som är väldigt viktigt för alla japanska medborgare i Sverige och svenska medborgare i Japan som varit här under lite längre tid. Det har tidigare varit oklara regler för pension och det här bidrar till trygghet och en större säkerhet.

Hur många har drabbats av detta tidigare?

– Jag hörde folk från svenska socialdepartementet som hade pensionärer som ringer och gråter i telefon för de tror att de har gjort rätt i alla år. Så jag hoppas detta ska hjälpa många.