Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen kan gå på äggjakt vid Drottningholm

Nu ska det bli ordning på torpet vid kungaparets hem, Drottningholms slott. Fisktärnorna som jagat högvakten ska bli färre genom skyddsjakt. Bilden från prins Nicolas dop 2015. I bakrgunden en högtidsklädd vaktstyrka.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS
Drottningholms slott.
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Nu får fisktärnorna se upp vid Drottningholm.

Slottsförvaltningen har fått tillstånd att plocka bort fågelägg och förstöra reden på det kungliga området.

Däremot avslås begäran om att få skjuta tio fisktärnor som uppträtt aggressivt mot högvakten.

Länsstyrelsen i Stockholm har fattat beslut som rör fisktärnornas framtid vid Drottningholm, den kungliga bostaden. Det ser inte så bra ut för fåglarna.

Slottsförvaltningen har ansökt om att få bedriva skyddsjakt på området genom att skjuta av tio tärnor och pricka eller plocka fågelägg.

Fåglarna attackerar högvakten

Orsaken är enligt Drottningholms slottsförvaltning att aggressiva fisktärnor sedan 2012 häckar vid högvakten. Ibland attackerar de tjänstgörande vaktstyrka och det har blivit ett arbetsmiljöproblem.

Man har bland annat testat en skrämseltaktik mot fåglarna genom ökad patrullering samt täckning av marken med hönsnät.  Men det har inte hjälpt.

Samtidigt har antalet tärnor ökat i antal varje år. Förvaltningen vill därför jaga fisktärnor på kajen framför slottet.

En av remissinstanserna, Stockholms ornitologiska förening, tycker dock att kungens knektar bör kunna stå ut med fisktärnorna som bara skyddar sina ägg eller ungar.

"Man kan lätt värja sig med något föremål som hålls över huvudet när man passerar platsen", skriver ornitologerna i sitt svar.

Länsstyrelsen: OK ta äggen

Jägareförbundet säger pass i frågan då man inte tycker man fått tillräcklig information.

Nu har alltså länsstyrelsens beslut kommit och från och med den 30 juni har slottsförvaltningen rätt att plocka fisktärnornas ägg samt att ta bort deras reden i det drabbade området vid Drottningholms slott.

Fisktärnorna på Drottningholm får se upp i fortsättningen.
Foto: ROB BATES / MEDIADRUMWORLD.COM / (C) MEDIADRUMWORLD.COM/BULLS BUL BP0001FDGE

Något skjutande blir det dock inte tal om.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.