Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen hyllar Greta: ”Tufft gjort att segla”

Kungen och drottningen från deras besök i Indien.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf.
Foto: RAJAT GUPTA / EPA / TT
Greta Thunberg seglade över Atlanten i stället för att flyga.
Foto: MANUEL DE ALMEIDA / EPA / TT

Det svenska kungaparet är på statsbesök i Indien. 

Där passar kung Carl Gustaf på att hylla klimataktivisten Greta Thunberg, som har seglat över Atlanten i stället för att flyga, i en intervju med Aftonbladet.

– Det var tufft gjort av henne att segla. Framför allt tillbaka, och i en sådan liten katamaran. Jag älskar att segla, men inte just i katamaran, säger kungen till tidningen.

Kungen berättar också om sin stora oro för Östersjön.

– Östersjön mår inte bra, man ser att det är en tipping point. Det har kollapsat i Östersjön, och det är ju väldigt väldigt allvarligt. Det handlar om miljöpåverkan, överfiskning av torsk och så vidare, säger han till tidningen.

Han poängterar att fiskefrågor är väldigt viktiga, att avskogningen i världen skrämmer honom och att han hoppas att man ska kunna nå konsensus på klimatmötet i Madrid.

Victoria har visat starkt klimatengagemang

Kungahuset fortsätter därmed att visa sitt klimatengagemang. Kronprinsessan Victoria har till exempel valt att prioritera miljöfrågor. Hon är en av FN:s 16 internationella ambassadörer för de globala målen för hållbar utveckling och har i uppgift att arbeta för att exempelvis säkerställa en välmående planet, stoppa fattigdom och skapa fred. Särskilt fokus har hon lagt på världshaven, på att förändra den globala fiskeindustrin och på hälsa. 

Kronprinsessan har deltagit i FN-möten i New York och bland annat gjort studiebesök vid fiskeriföretag i Japan.

Prinsessan Sofia.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen: ”Sofia är vegetarian”

Kungen säger sig också vara förtjust i vegetarisk mat.

– Det är jättegott, vi har det ganska ofta hemma. Vi har ju en del ungdomar inom familjen som är både vegetarianer och som inte äter så mycket rött kött. Det är inga konstigheter, Sofia är vegetarian, säger kungen till tidningen.

Här är Greta Thunbergs tal efter den långa atlantseglingen:

16-åringens första ord på fast mark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.