Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen hyllar Greta Thunberg: ”Fantastiskt att hon fått gehör”

Greta Thunberg utsågs till årets person av Time Magazine tidigare i december.
Kung Carl Gustaf hyllar Greta ThunbergFoto: PELLE T NILSSON / SPA
Klimataktivisten Greta Thunberg återvände nyligen till Sverige.Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf besökte nyligen Indien med drottning Silvia.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kung Carl Gustaf hyllar Greta Thunberg och säger att klimatkrisen måste lösas, i en intervju med SvD.

– Det är fantastiskt att hon har fått gehör. Jag brukar säga det, sade det senast i går, att ungdomarna måste säga till föräldrarna. Då börjar föräldrarna lyssna, säger kungen till tidningen.

I en stor intervju med Svenska Dagbladet berättar kung Carl Gustaf och drottning Silvia bland annat om sin oro för klimatet.

– Nu talar man om att vi har passerat en ”tipping point” och att det har gått för långt, men jag tror nog ändå att mänskligheten är duktigare än så, säger kungen, och signalerar viss optimism.

Kungen och drottningen hyllar Greta Thunberg

Både kungen och drottningen hyllar den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg och säger att det är viktigt med unga som engagerar sig.

– Det är fantastiskt att hon har fått gehör. Jag brukar säga det, sade det senast igår, att ungdomarna måste säga till föräldrarna. Då börjar föräldrarna lyssna. Det är ett bra sätt, säger kungen, till SvD.

– Det jag tycker att är så fint med Greta är att hon verkligen skapat en folkrörelse över hela världen. Ungdomar engagerar sig och det är de som är framtiden, fortsätter drottning Silvia.

Kungaparet hjälper till med att rensa Versova Beach i indiska Mumbai.Foto: AKASH ANSHUMAN/ABACA / AKASH ANSHUMAN/ABACA STELLA PICTURES

Kungaparet besökte nyligen Indien där de bland annat hjälpte till att plocka plast och annat skräp på Versova Beach i Bombay, som Expressen tidigare rapporterat.

Kungen plockade skräp på strand i Indien

Strandstädningsprojektet startades av den Mumbai-baserade advokaten och aktivisten Afroz Shah 2015, och tilldelades Champions of the Earth Award av FN 2016.

– Tänk vad en person kan åstadkomma, det är fantastiskt, säger drottning Silvia, till SvD.

För tidningen berättar kungaparet också att de inte har några planer på att trappa ner på de officiella aktiviteterna.

Kungaparet besökte Indien i början av december och utöver strandstädning besökte de bland annat en skola som ger fattiga barn gratis skolgång och läxhjälp samt följde en workshop som arbetade med att inspirera unga flickor att utforska teknik.

När kungen anlände till Indien väckte han stor uppmärksamhet när bilder där han själv bär sina väskor på flygplatsen fick spridning.

– Det är inga konstigheter att jag bär min portfölj själv, lät kungen då hälsa genom Kungahusets informationschef Margareta Thorgren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.