Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen hjälpte till med solceller på slottets tak

Kung Carl XIV Gustaf var nöjd uppe på Stockholms slott när installationen av solcellspaneler inleddes på torsdagen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hejhej!
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Jag är väldigt glad över att det här har kunnat komma på plats.", sa kungen uppe på taket innan installationen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kostnaden är 2,7 miljoner kronor räknas hem på 12 år, enligt Fastighetsverket som står för notan.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu börjar solcellspaneler monteras på Stockholms slott.

Kungen var med uppe på taket – svindlande högt upp – och hjälpte till att ta emot de första panelerna.

– Det blir massor med energi det här, säger kungen.

Klockan 11 på torsdagsförmiddagen klättrade kungen upp på taket på Stockholms slott.

Med strålande sol och klar himmel var det närmast perfekta förutsättningar för kungens uppdrag: att påbörja installationen av solceller på Slottet.

Fram till 1 juni kommer det nu att pågå arbete för fullt med att installera 600 paneler om totalt 1 000 kvadratmeter på delar av taket.

Kungen var själv uppe på taket och lyfte ut den allra första solpanelen ur sin förpackning och placerade på taket.

Sedan hjälpte han till att bära ut den andra och den tredje – men sedan fick det räcka.

– Jag kan tyvärr inte vara här hela dagen, jag har lite annat jobb senare i dag, sa han skämtsamt och tittade på klockan.

Även kungar måste hjälpa till när solceller ska installeras.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

En 70-årsgåva till kungen

Kungen var på mycket gott humör och betonade vilket symboliskt värde det här har.

– Jag är väldigt glad över att det här har kunnat komma på plats. Det har varit en lång process förstås. Det var faktiskt en symbolisk gåva från Statens fastighetsverk till min 70-årsdag och den var redan för något år sedan. Tiden går fort, säger kungen med ett leende.


LÄS OCKSÅ: Prins Daniels besök med superentreprenörerna 


Kostnaden för Fastighetsverket är 2,7 miljoner kronor och enligt fastighetschef Lotta Günther räknas kostnaden hem på 12 år. Hon uppger att pengarna kommer från medel som regeringen anvisat särskilt till just driftsättning av solcellspaneler.

Kan bli paneler på fler slott

Solcellspanelerna syns, tack vare det sluttande pulpettaket på Slottet, aldrig från marken – utan bara när man flyger in. Men det är kungen inte särskilt bekymrad över, tvärtom ser han det som något positivt att Slottet kan stå symbol för Sveriges miljöengagemang.

Solcellspanelerna på slottet var en försenad 70-årspresent till kungen, som hjälpte till att påbörja installeringen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi hoppas att vi kan föra ut det här och visa att vi är i framkant i Sverige när det gäller energifrågor i framtiden. Men det här är inte det enda sättet, det finns många sätt! Och vi ska kombinera alla olika sätt. Men det är också beroende av plats, rum, land, förutsättningar, ekonomi...


LÄS OCKSÅ: Prins Alexander fyller två år – här är nya bilderna 


Blir det solceller på fler kungliga slott?

– Ja... Vi har inte funderat så mycket på det. Man måste också tänka på kulturvärden och jämka samman med miljötanken. Vi ser möjligheter på Stenhammars gods där vi har de stora taken som ligger i rätt vinkel mot solen.

Så fungerar det med solceller

När solstrålar träffar cellerna uppstår en elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av panelen. Genom att koppla samman sidorna med en ledning bildas likström, vilket man sedan omvandlar till växelström med hjälp av en växelriktare i huset.


Solcellspanelerna beräknas ha en livslängd på cirka 30 år. Tyvärr kan inte panelerna lagra energin som utvinns, vilket innebär att du inte kan spara den el som du inte använder. Däremot kan du sälja din överskottsel. 


Trots att kostnaderna för att installera solceller sjunkit de senaste åren är det fortfarande en stor investering. 

Kostnaderna varierar beroende en rad faktorer, men enligt Solcellskollen ligger ett typiskt pris på en färdiginstallerad solcellsanläggning på 5 kW på ungefär 100 000 kronor. Via Länsstyrelsen kan du ansöka om investeringsstöd., för både material- och arbetskostnader. Sedan 1 januari i år uppgår stödet till 30 procent. Du kan också ansöka om att få ROT-avdrag – men de båda stöden kan inte kombineras.


Den största miljöpåverkan från elproduktion från solceller kommer ifrån själva tillverkningen av solcellspanelerna. Detta eftersom tillverkningen ofta sker på platser där man använder mycket kolkraft, exempelvis Kina och Tyskland. Enligt Svenska naturskyddsföreningen är medianvärdet för koldioxidutsläppet från solenergi ungefär 50-60 gram koldioxid/kWh sett till panelernas hela livslängd. Det är relativt lågt för fossila bränslen, men högre än andra förnybara energikällor.

Energiåterbetalningstiden beräknas ligga på cirka 2 år.


Källa: Vattenfall, Solcellskollen.se, Svenska Naturskyddsföreningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.