Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estelles glada hälsning under kungens firande

Estelle vinkade från balkongen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Prins Oscar i Daniels famn.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen och prins Carl Philip på borggården.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Familjen på balkongen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Familjen på balkongen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG

Hipp hipp hurra!
I dag firade kungen sin födelsedag med pompa och ståt.
Och från balkongen syntes prinsessan Estelle, som dansade till musiken och skickade en hälsning ner till kungen och publiken! 

Grattis kungen! I dag fyller han 73 år, vilket firades traditionsenligt på yttre borggården vid Kungliga slottet i Stockholm. 

Där var det ett digert program som skulle gås igenom innan festen var slut. Först stod marinens musikkår för underhållningen och spelade en paradmarsch. Det var dock inte enbart strikt militärmässig underhållning som gavs – även Abbas monsterhit ”Dancing Queen” framfördes, till publikens förtjusning. 

Kungen har en hektisk födelsedag. Tidigare på förmiddagen var han, drottning Silvia och deras hundar med på invigningen av en paviljong på Ornholmen i Drottningholms slottspark.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen på borggården en stund senare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

När musikunderhållningen från marinen tog slut kom kungen själv ner på borggården för att ta emot högvakten. Då var även prins Carl Philip med vid hans vänstra sida, eftersom den delen av firandet räknas som en militär mottagning.

På en bild som publicerats på prinsessan Sofias och prins Carl Philips Instagramkonto syns kung Carl Gustav med sin son i samband med mottagandet.

”I dag firar vi Kungen – pappa, svärfar och morfar”, står det i bildtexten till inlägget. 

https://www.instagram.com/p/Bw4jfZxHggG/?igshid=1mx0lvshxipc
Marinens musikkår spelade en paradmarsch.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan var det dags för kör nummer 2 att inta plats på gården: arméns musikkår. Sedan kom den mer taktfasta underhållningen: Klockan 12:00 sköts den traditionsenliga saluten med 21 skott från Skeppsholmen.

Estelle och familjen vinkade från balkongen

När musiken tystnat var det äntligen dags för momentet som många besökare på plats hade väntat på under morgonen: då fick allmänheten möjlighet att ge kungen sina gratulationer och lämna över blommor till honom.

Barnen fick ställa sig på ett långt led för att sedan gå fram en och en och ge blommor till kungen. Förutom en mängd rosor och buketter fick han även en ballongdrake, till kungens stora förtjusning.

Prinsessan Madeleine kommer inte vara på plats för att fira.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Resten av kungafamiljen fick följa firandet uppifrån Ordenssalarnas fönster i solen.

Kronprinsessan Victoria viskade tillsammans med lilla prinsessan Estelle som stod längst fram mot räcket. Bredvid stod prins Daniel med en något surmulen prins Oscar i famnen, och i mitten blickade drottning Silvia och prinsessan Sofia ut mot publikhavet nedanför.

Estelle vinkade glatt till publiken och medan kören spelade stod hon och dansade så smått till musiken.

Estelles bus på balkongen.
Estelles bus på balkongen.
Estelles bus på balkongen.

Men en person uteblev helt från firandet:

– Prinsessan Madeleine kommer inte att vara där, hon är hemma i USA, sa Johan Tegel vid hovets informationsavdelning till Expressen på tisdagsmorgonen.

Åskådare samlades på borggården

Firandet av kungens födelsedag är en klassisk punkt i den kungliga kalendern i Sverige och lockar alltid många åskådare till borggården. Vissa hade köat redan sedan 9-tiden på morgonen för att säkerställa att de skulle få en bra plats i publikhavet. 

Åskådare har samlats vid slottet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Maarit Strand fyller själv 50 år i dag och tog med sig dottern Julia för att ta del av festligheterna. 

– Jag fyller själv 50 år i dag och var här första gången när jag fyllde 23, så jag tänkte att det kunde passa i dag, säger Maarit och fortsätter:

– Kungen betyder jättemycket för mig. Jag är från början från Finland men när jag var sju år satt jag framför teven och såg kungen gifta sig med Silvia, så det betyder jättemycket. Min farmor har sparat alla tidningsklipp om kungen genom tiderna. Det är en tradition, jättefint, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.