Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen: ”Extremväder” gör framtiden osäker för svenska bönder

Kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip.Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna
Kung Carl Gustaf disponerar godset Stenhammar utanför Flen sedan 1965.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kung Carl XVI Gustaf citerade bondepraktikan i sitt välkomsttal på den årliga Stenhammardagen tidigare i dag.

Han frågade sig hur väl den stämmer när klimatet och extrema väderförhållanden gör framtiden osäker för Sveriges bönder. 

– Livsviktiga frågor. Inte bara för lantbrukare. Utan för hela vårt land, sa kungen i sitt välkomsttal.

Tillsammans med prins Carl Philip deltog kungen vid Stenhammardagen, som hålls på det gods som regenten disponerar.

I sitt tal hälsade kungen ett hundratal inbjudna gäster välkomna till Stenhammar, som ligger strax utanför Flen i Södermanland.

– Jag vet inte hur pass inlästa ni är på den gamla bondepraktikan?, frågade kungen gästerna och fortsatte: 

– Men om juni månad säger den bland annat detta: ”Bed om regn före midsommar. Efteråt kommer det nog din bön förutan.” 

https://www.instagram.com/p/BynUfGoAE19/

– Ja, kanske man kan diskutera hur väl den utsagan stämmer. Åtminstone efter förra sommaren, som på många håll i Sverige blev den torraste på mer än ett sekel.

Han fortsatte:

– Det här är förstås en av de stora utmaningarna med att vara lantbrukare: Förutsättningarna förändras. Gamla sanningar blir inaktuella. Och nya kunskaper och metoder tillkommer.

Kungen: Det är ”spännande att följa utvecklingen” inom lantbruk

I sitt tal sa Carl XVI Gustaf, som i en intervju med tidningen Vi år 2017 sa att han hade velat bli bonde om han inte hade varit Sveriges kung, att han tyckte att det var ”spännande att följa utvecklingen” inom lantbruk. 

Kung Carl XVI Gustaf delar ut Polarpriset till Grandmaster Flash under ceremonin på Grand Hôtel i Stockholm på tisdagen.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen introducerade sedan Stenhammardagens seminarium, som handlade om hur svenska lantbrukare kan stärka beredskapen för extremväder.

– Hur kan vi rusta svenskt lantbruk för en osäker framtid? Och hur kan vi använda de resurser vi har ännu mer effektivt? Det är frågor som alltid är aktuella. Men som nu blir allt mer angelägna. Inte bara för lantbrukare. Utan för hela vårt land.

Kungens ”egna” bondgård i Flen

Stenhammar testamenterades till svenska staten under tidigt 1900-tal, på villkor att godset skulle arrenderas till en ”prins av det regerande konungahuset”.

Kungen disponerar Stenhammar sedan 1965 och bedriver där som arrendator skogs- och jordbruk.

Under förra årets Stenhammardag fick kungen och Stenhammars godsförvaltning pris av Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Södermanland som ”Årets nötköttsföretag”.