Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungen bröt mot sin egen coronaregel

Hovets informationschef berättar om prinsparets bekräftade covid-19.
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf deltog i en minnesceremoni för de liv som släckts under coronapandemin i katedralen i Uppsala den 31 oktober. En vecka tidigare hade drottningens bror Walther Sommerlath gått bort.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Kungen valde att bryta mot sin coronaregel under begravningen av drottning Silvias bror Walther Sommerlath (bilden) den 20 november.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Kung Carl Gustaf gjorde avkall på sin coronaregel under hemliga begravningen av drottningens älskade bror Walther Sommerlath den 20 november.  

För att minska risken att de smittas samtidigt – och därmed äventyra successionsordningen – var regeln att kungen och kronprinsessan Victoria skulle undvika gemensamma tillställningar. 

– Samtliga som deltog i ceremonin testades och visade negativt resultat innan, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

Under coronapandemin har kungaparet agerat föredöme för svenska folket, kanske framför allt för gruppen de själv tillhör: 70-plussarna. 

De har levt med social distans, undvikt folksamlingar och periodvis levt isolerade. Förut på Stenhammars slott och nu på Drottningholms slott. 

– Det är fortsatt stor försiktighet gällande kungen och drottningen, säger Margareta Thorgren. 

Kungafamiljen samlades för ett sista farväl till Walther Sommerlath

För att ta det säkra före det osäkra valde kungen även i början av pandemin i våras att utfärda en regel: Han och tronarvingen, kronprinsessan Victoria, skulle undvika gemensamma sammankomster för att minska risken att de skulle insjukna samtidigt. 

Svensk Dam har tidigare rapporterat om den kungliga regeln. 

En regel som kung Carl Gustaf valde att göra avkall från på grund av kungafamiljens kärlek till drottning Silvias bror, Walther Sommerlath, som gick bort vid 86 års ålder den 23 oktober. 

Den 20 november samlades kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet i Drottningholms slottskapell för Walter Sommerlaths begravning. 

Att familjen skulle få ta ett sista farväl övertrumfade regeln. 

– Regeln gäller fortsatt. Men vid ett flertal tillfällen, och det har också framgått i medier, så har de varit på möten tillsammans. Men då med långt avstånd och stor marginal mellan dem och det gällde också under begravningen. För alla i familjen, säger Margareta Thorgren. 

Margareta Thorgren: ”Stora avstånd bland alla”

Innan och under begravningen vidtogs försiktighetsåtgärder. 

– Samtliga som var med under begravningen testades, även fast det var en väldigt liten ceremoni med anledning av corona, och visade negativt resultat innan. Och under begravningen var det stora avstånd bland alla som deltog, säger Margareta Thorgren. 

En knapp vecka efteråt testade prins Carl Philip och prinsessan Sofia positivt för covid-19. Kungahuset fruktade då att smittan kunde ha spridits till övriga delar av kungafamiljen under ceremonin, men inga andra visade positivt resultat. 

Har kungaparet på något vis ändrat sina rutiner efter att prinsparet smittades av corona, har de blivit mer försiktiga eller rädda för viruset? 

– Deras rutiner fortgår precis som de varit under hela den här coronaperioden. Det är ingen skillnad. Och det var samma rutiner innan, under och efter begravningen, säger Margareta Thorgren. 

LÄS MER: 

Covidsjuka prinsparets besked: ”Mår inte sämre” 

LÄS MER: 

Så levde Sofia och Carl Philip innan de blev coronasmittade 

LÄS MER: 

Carl Philip och Sofia har covid-19

Så länge kan åttapersonersregeln gälla 

Anders Tegnell: ”Vi behöver ligga på den här nivån”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.