Kungen besökte den brandhärjade moskén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kungen åkte till moskén med landshövding Maria Larsson från Örebro län.
Foto: Richard Ström
Stora delar av moskén ödelades i en misstänkt mordbrand.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen är på officiellt besök i Örebro under onsdagen och ville gärna hinna med att åka till den brandhärjade moskén.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Moskén i Vivalla brann.
Foto: LÄSARBILD

Kungen besökte på onsdagen den brandhärjade moskén i Vivalla och visade sitt stöd för de drabbade.

Även landshövding Maria Larsson var med.

– Kungen mottogs med väldig värme på platsen, säger Sten Renglin vid länsstyrelsen i Örebro.

Kung Carl XVI hade ett inplanerat besök vid Örebro universitet på onsdagen. Där väntade en föreläsning om mikroplaster som var kungens 70-årspresent från universitetet.

Men samtidigt som kungen var i staden ville han besöka moskén i Vivalla som till stora delar brann ner under tisdagen. En person sitter anhållen misstänkt för mordbrand.

– Vi ser över möjligheten att kunna göra ett kort besök efter det ordinarie besöket i Örebro, med anledning av branden i moskén, förklarade  Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, på onsdagsmorgonen.

Träffade flera av de drabbade

Efter föreläsningen vid universitet åkte kungen och hans följe, inklusive landshövdingen Maria Larsson, vidare till Vivalla.

Där fick kungen möta flera av de drabbade i det muslimska samfundet, bland andra Jamal Lamhamdi, vd i stiftelsen Örebro moské, och dennes lilla dotter Jasmine som lämnade över blommor till kungen.

– Kungen beklagade det som hänt och sa att det är en sorg för Örebro och hela Sverige. Det här betyder mycket för oss som muslimskt samfund och området i Örebro, säger Jamal Lamhamdi till Nerikes Allehanda. 

– Kungen verkade ganska snäll, tillägger dottern Jasmine.


Kungen med landshövdingen Maria Larsson och styrelsen vid Örebro moské. Till höger om kungen stiftelsens vd Jamal Lamhamdi och hans dotter Jasmine.
Foto: Länsstyrelsen Örebro län

Sten Renglin, presschef vid länsstyrelsen i Örebro län, berättar att kungen fick ett varmt mottagande vid mosképlatsen.

– Det var 200-300 Vivallabor och muslimer från Örebro där, och för dem var det väldigt betydelsefullt att kungen som Sveriges statschef tog sig tid att visa sitt deltagande.

Kungen och landshövding Maria Larsson träffade hela styrelsen för islamska kulturcentret, inklusive tre imamer.

– De bytte några ord och kungen framförde sitt beklagande. Det var ett kort men intensivt möte som betydde mycket för de drabbade, förklarar Sten Renglin.

Kungens initiativ att besöka moskén

Elden bröt ut i moskén i Vivalla under natten mot tisdagen. Enligt en vaktmästare hade en maskerad inkräktare setts i lokalerna strax innan det började brinna.

En man i 20-årsåldern greps i Örebro på morgonen och han är misstänkt för mordbrand. Polisen säger att det i nuläget inte finns uppgift om religiösa eller politiska motiv bakom mordbranden.

Kungen har ännu inte kommenterat händelsen officiellt.

– Kungafamiljen följer alltid händelser i samhället och har fått information. På kungens initiativ har vi sett över möjligheten att hinna besöka moskén när han är i Örebro, säger Margareta Thorgren.

Kyrkorna uttrycker sitt stöd efter branden

Många församlingar har visat sitt stöd för de drabbade vid moskébranden. Svenska kyrkan var under tisdagen ute vid brandplatsen och bjöd på kaffe samt tröstande ord.


– Jag vill finnas på plats och visa vårt stöd, om det är något vi i Svenska kyrkan kan hjälpa till med så vill vi göra det, säger Graham Jarvis, präst i Mikaels församling till Nerikes Allehanda.

Även företrädare för Pingstkyrkan har uttryckt sitt stöd. Och Immanuelskyrkan har på sin Facebooksida lagt upp en bön efter det som hänt i moskén. I bönen ber man om ett tolerant samhälle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.