Kungen bakom ratten på Öland

Kung Carl Gustaf tog täten i det Svenska kungsrallyt – ett lopp till hans ära.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia under lördagens upplaga av Svenska kungsrallyt i Borgholm.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kungen fick sin Volvo PV 60 av 1946 års modell när han fyllde 50 år.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
12 veteranbilar startade från Borgholm klockan nio på lördagsmorgonen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det var en folkfest i strålande väder.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungen och drottningen är på Öland för att delta i tidernas trettonde kungsrally – ett lopp i kungens ära.

112 veteranbilar startade från Borgholm klockan nio på lördagsmorgonen för att sedan köra fram till eftermiddagens kroppkakelunch.

Och det blev en folkfest i strålande sommarväder.

Svenska kungsrallyt är rallyt där inte vem som helst får vara med.

Loppet gick av stapeln första gången 1997, efter att 220 personer runtom i Sverige gått ihop och donerat pengar för en 50-årspresent till kungen: en Volvo PV 60 årsmodell 1946.

Det är endast personerna bakom födelsedagspresenten som är välkomna att delta i loppet. I år, när rallyt kördes för trettonde gången, deltog 112 bilar.


LÄS MER: Kungafamiljen besökte branddrabbat område 


Kungaparet på plats för kungsrallyt på Öland

Både kung Carl Gustaf och drottning Silvia var under lördagen på plats på Öland för att delta i kungsrallyt – och kungen satt själv bakom ratten i den Volvo som tillverkades samma år som han själv föddes.

Ingvar Nelson från Borgholm kontrollerade Kung Carl Gustaf och drottning Silvias ekipage vid första stationen under lördagens Svenska kungsrally.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rallyt startade från Strand hotell i Borgholm klockan nio på morgonen. Ekipagen visade sedan upp sig på Borgholms torg, innan rallyt fortsatte på en drygt tio mil lång sträcka över norra Öland, förbi Äleklinta, Södvik och Egby med Sandvik som ändpunkt. Hälften av ekipagen körde medsols, den andra hälften motsols. 

Som vanligt blev det något av en folkfest kring evenemanget. Publiken dök upp även i år, enligt Barometern var drygt tusen personer på plats när ekipagen visade upp sig i strålande sommarsol på Borgholms torg.

Ett inslag på torget, innan bilarna rullade vidare norrut på Öland, var ett balanstest. Kungen var först ut – och klarade det galant, skriver Barometern.


LÄS MER: Victorias privata firande – när tv-kamerorna slocknat 


Kung Carl Gustaf vill förlänga säsongen

Tanken var egentligen att Svenska kungsrallyt skulle genomföras i början av augusti. Men på kungens önskemål försköts det till senare. Syftet med hans önskan är att förlänga turistsäsongen på Öland, skriver sajten 24 Öland.

– Det är han väldigt mån om. Första förslaget var att ta det i början av augusti, men det var för tidigt, tyckte kungen. Han vill värna om säsongen på Öland, säger arrangören Kjell Gehammar till sajten.

I Barometern berömmer arrangören kungafamiljen för sitt engagemang.

Den ursprungliga initiativtagaren till kungsrallyt var den nu framlidne racingmästaren Boo Brasta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.