Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungen avslöjar smarta knepet för att inte svettas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kung Carl Gustaf berättar sitt knep för att inte bli svettig. På bild: Kungen och drottningen på semester i Saint-Tropez.
Foto: TONY FITOUSSI / JBMPHOTOS / /IBL

Ett av kungens viktigaste uppdrag är att avlägga statsbesök utomlands – ibland till fuktiga och varma länder.

I SVT:s "Året med kungafamiljen" berättar kungen hur han klarar av att arbeta i värmen och om ett särskilt knep han använder sig av.

– Tänker man "oj, blir jag svettig nu?", då blir det inget bra, berättar han.

I maj i år åkte kungen och drottningen på statsbesök till Indonesien.

Statsbesöken är den högsta mötesformen som kan ske mellan två länder och ett av kungens allra viktigaste uppdrag under ett arbetsår.

Men allt är inte en dans på rosor – särskilt inte när det är varmt. I Indonesien ligger medeltemperaturen på dagen i maj omkring 30 grader.

I SVT:s "Året med kungafamiljen" berättar kungen hur han gör för att klara av den tuffa omställningen mellan kalla Sverige och varmare länder.

Och han avslöjar faktiskt ett litet knep som han använder.

– Det var någon som sa till mig för många år sedan, när jag var yngre, att det bara är att tänka på att de andra är varmare än vad jag är. De är minst lika varma. Då sänker man sin egen kroppstemperatur, säger kung Carl Gustaf.

Kungen och drottningen under besöket i Indonesien i maj tidigare i år.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kungen: Då blir det inte bra

Det värsta man kan göra är att börja tänka för mycket på hur varmt det faktiskt är, menar kungen.

– Tänker man "oj, blir jag svettig nu?", då blir det inget bra. Man får tänka på att de andra är mycket varmare än vad jag är... Ta det med ro, helt enkelt!

"Året med kungafamiljen" sänds den 1 januari klockan 20.00 i SVT1. Programmet publiceras i SVT Play klockan 02.00 samma dag.

Statsbesöket till Indonesien var Sveriges första till landet någonsin. Det skedde på inbjudan av landets president Joko Widodo.

Kungen berättade för Expressen om syftet med statsbesöket:

– Svensk industri har varit här under kolossalt lång tid. Ericsson har varit här i över 100 års tid. Nu handlar det om att utöka det svenska kunnandet i Indonesien och utbyta erfarenheter mellan våra länder.


LÄS MER: Drottning Silvias okända bästa vän: Änkan Lena 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.