Kung Carl Gustaf berättar sitt knep för att inte bli svettig. På bild: Kungen och drottningen på semester i Saint-Tropez. Foto: TONY FITOUSSI / JBMPHOTOS / /IBL
Kung Carl Gustaf berättar sitt knep för att inte bli svettig. På bild: Kungen och drottningen på semester i Saint-Tropez. Foto: TONY FITOUSSI / JBMPHOTOS / /IBL

Kungen avslöjar smarta knepet för att inte svettas

Publicerad

Ett av kungens viktigaste uppdrag är att avlägga statsbesök utomlands – ibland till fuktiga och varma länder.

I SVT:s "Året med kungafamiljen" berättar kungen hur han klarar av att arbeta i värmen och om ett särskilt knep han använder sig av.

– Tänker man "oj, blir jag svettig nu?", då blir det inget bra, berättar han.

I maj i år åkte kungen och drottningen på statsbesök till Indonesien.

Statsbesöken är den högsta mötesformen som kan ske mellan två länder och ett av kungens allra viktigaste uppdrag under ett arbetsår.

Men allt är inte en dans på rosor – särskilt inte när det är varmt. I Indonesien ligger medeltemperaturen på dagen i maj omkring 30 grader.

I SVT:s "Året med kungafamiljen" berättar kungen hur han gör för att klara av den tuffa omställningen mellan kalla Sverige och varmare länder.

Och han avslöjar faktiskt ett litet knep som han använder.

– Det var någon som sa till mig för många år sedan, när jag var yngre, att det bara är att tänka på att de andra är varmare än vad jag är. De är minst lika varma. Då sänker man sin egen kroppstemperatur, säger kung Carl Gustaf.

Kungen och drottningen under besöket i Indonesien i maj tidigare i år.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kungen: Då blir det inte bra

Det värsta man kan göra är att börja tänka för mycket på hur varmt det faktiskt är, menar kungen.

– Tänker man "oj, blir jag svettig nu?", då blir det inget bra. Man får tänka på att de andra är mycket varmare än vad jag är... Ta det med ro, helt enkelt!

"Året med kungafamiljen" sänds den 1 januari klockan 20.00 i SVT1. Programmet publiceras i SVT Play klockan 02.00 samma dag.

Statsbesöket till Indonesien var Sveriges första till landet någonsin. Det skedde på inbjudan av landets president Joko Widodo.

Kungen berättade för Expressen om syftet med statsbesöket:

– Svensk industri har varit här under kolossalt lång tid. Ericsson har varit här i över 100 års tid. Nu handlar det om att utöka det svenska kunnandet i Indonesien och utbyta erfarenheter mellan våra länder.

 

LÄS MER: Drottning Silvias okända bästa vän: Änkan Lena 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.