Kungavännen förlorar granntvisten – tvingas betala

Kungavännen Anders Lettström ska betala nära 300 000 kronor.
Foto: OLLE SPORRONG

Efter en brand i Anders Lettströms lägenhet i Stockholm har kungavännen hamnat i en tvist med bostadsrättsföreningen. 

Anders Lettström stämde föreningen – men nu har domen från Stockholms tingsrätt kommit: målet ogillas. 

I stället ska Anders Lettström betala bostadsrättsföreningens rättegångskostnader på nästan 300 000 kronor. 

Det var i december 2016 det började brinna i köket i Anders Lettströms lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Branden beskrivs som en ren olyckshändelse – men i samband med arbetet med att återställa lägenheten hamnade finansmannen – tillika barndomsvän med kungen – i en tvist med bostadsrättsföreningen. 

Anders Lettström har begärt att föreningen ska stå för reparationerna som krävdes för att återställa köket och lägenheten. Föreningen har betalat en summa för reparationerna – men Anders Lettström är inte nöjd. Han har krävt ytterligare ersättning för arbetet med lägenheten och att föreningen ersätter honom för de månader han inte kunnat bo i lägenheten. 

I vintras lämnade Anders Lettström in en stämningsansökan mot sin bostadsrättsförening. Han sa då till Expressen att han tröttnat på att diskutera med föreningen. 

– Jag har upprepade gånger sagt att ”det här inte är okej, det är ni som ska betala det här, inte jag. Ni ska också svara för att det blir iordningställt, det är inte jag som har ansvar för det”. Men det händer ingenting, sa han. 

Kungavännen Anders Lettström i grannfejd

På onsdagen kom domen – och Stockholms tingsrätt går inte på Anders Lettströms linje, utan ger bostadsrättsföreningen rätt. Käromålet ogillas. 

”Föreningen är därmed inte heller skyldig att ersätta Anders Lettström utöver vad det skulle ha kostat att återställa lägenheten såsom den var före branden”, skriver tingsrätten i sin dom. 

Tingsrätten bedömer också att Anders Lettström inte har rätt till den nedsättning av månadskostnaden som han har yrkat på. 

Anders Lettström ska betala nära 300 000

I stället ska han till att betala bostadsrättsföreningens rättegångskostnader – en summa på 299 411 kronor. 

– Oj då, det låter mycket, säger Anders Lettström när Expressen når honom. 

– Det var ett väldigt dyrt ombud som föreningen hade, det blir naturligtvis rätt kostsamt för mig. 

Anders Lettström säger att han nu ska ta kontakt med sin jurist och reda ut om han ska överklaga eller ej. 

Expressen har sökt bostadsföreningens tidigare ordförande som inte vill kommentera. Föreningens advokat skriver i ett sms att han inte har några kommentarer utöver domskälen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.