Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kungaparets önskan under FN-besöket

Kungen och drottning Silvia besöker Folke Bernadotte-bysten. Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på FN:s högkvarter i New York. När de skulle träffa Generalsekreteraren António Guterres uppstod förvirring om vem som skulle stå var. Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
Folke Bernadotte. Foto: SDS BILDARKIV / OKÄND
Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK EXPRESSEN
1 / 9

När kungen och drottningen under måndagen besökte FN-skrapan i New York hade de ett speciellt önskemål:

De ville stanna och titta på en byst av kungens gudfar.

– Det ska ha varit kungaparet själva som bad om att få göra det här, säger Expressens Anne-Sofie Näslund på plats i New York.

Kungen och Silvia är på statsbesök i New York i USA. Den officiella anledningen till resan är ett besök på FN:s högkvarter på Manhattan, där kungaparet under måndagen deltog på ett möte i säkerhetsrådet. På agendan stod situationen i Mellanöstern.

Men på väg till sammanträdet hade kungaparet bett om att få göra ett stopp i FN-skrapans lobby, för att titta på den berömda bysten av Folke Bernadotte.

– Drottning Silvia har tidigare stannat till vid bysten när hon varit i New York. En gång när jag var med bad hon till och med oss reportrar om att ta en bild av henne bredvid den, säger Anne-Sofie Näslund, Expressens korrespondent i New York.

Drottning Silvia poserar här vid porträttbysten föreställande Folke Bernadotte under ett besök i New York 2014. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN

Mördades i Jerusalem

Folke Bernadotte var kusin till Gustaf VI Adolf och även gudfar till kungen.

I slutet av andra världskriget förhandlade han frigivningen av 15 000 koncentrationslägerfångar, som fraktades till säkerhet av vitmålade Röda Korset-bussar. 

Folke Bernadotte. Foto: SDS BILDARKIV / OKÄND

1948 utsågs han till FN-medlare i Israel-Palestina konflikten och han mördades senare samma år i Jerusalem av den israeliska terrorgruppen Sternligan. 

Han var den förste personen någonsin att utses till FN-medlare. Sedan 1997 står porträttbysten av Folke Bernadotte i FN-skrapan i New York.