Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungaparet välkomnades med kanelbullar till Japan

Drottning Silvia, kung Carl Gustaf och ambassadör Magnus Robach på gårdsfest på Sveriges ambassad i Tokyo.Foto: SVEN LINDWALL
Det strålande vädret gjorde alla på gott humör.Foto: SVEN LINDWALL

TOKYO. Varmkorv och kanelbullar välkomnade kungen och drottningen till värmen.

De tjuvstartade sitt officiella besök i Japan – men missade uppträdandet av Yohio.

Under vistelsen i Tokyo bor kungaparet på femstjärniga Hotel Okura, ett lyxhotell som huserat varje amerikansk president sedan 1969.

25 grader stekande värme och klar himmel mötte kung Carl Gustaf och drottning Silvia när de landade i Tokyo på söndagsmorgonen.

På måndag inleds deras tre dagar långa officiella besök till Japan, men de smygstartade redan på söndagen med en gårdsfest på svenska ambassaden.

Det mumsades på kanelbullar och åts varmkorv när kungaparet kom till ambassaden och hälsades välkomna av ambassadör Magnus Robach. 

Barn sjöng "Idas sommarvisa"

Kungen var klädd i en dubbelknäppt kostym och drottningen i en röd dräkt. De promenerade in och satte sig – sedan fick de bland annat lyssna på en barnkör från Svenska skolan i Tokyo som sjöng ”Idas sommarvisa”.

Svenska skolans barnkör sjunger för kungaparet.Foto: SVEN LINDWALL

Men det var fullt schema. Efter att ha tittat på en företagsutställning inne på ambassaden bar det vidare i den poliseskorterade kortegen – och kungen och drottningen missade artisten Yohio, som fick sitt stora genomslag i Sverige i Melodifestivalen 2013 och som i dag är verksam i bland annat Japan.

Yohio var på plats när kungaparet bjöds in till gårdsfest.Foto: SVEN LINDWALL

"Mycket intressant"

Yohio uppträdde under gårdsfesten – men då var kungen och drottningen på väg till National Museum of Modern Art i stället. 

Där fick de titta på en av Japans största samlingar av modern konst.

Drottningen tittar på delar av konstutställningen.Foto: SVEN LINDWALL

– Kungen och drottningen tyckte att besöket på museet var mycket intressant och stannade längre än vad som först var tänkt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Vid 17-tiden avrundade kungen och drottningen sin arbetsdag och checkade in i ett av de 796 rummen på Hotel Okura i Roppongi i Tokyo – ett femstjärnigt hotell byggt på 1960-talet. 

Ska äta middag med kejsarparet

De stoltserar med att ha haft alla amerikanska presidenter sedan Richard Nixon som gäster.

Hotellet där kungen och drottningen bor.Foto: HOTEL OKURA

Under måndagen – när kungaparets officiella besök börjar formellt – är det full rulle från morgon till kväll. På programmet står bland annat middag med kejsarparet av Japan liksom ett besök på Unicef House i Tokyo för att få en fördjupning om Japans arbete för att stoppa våld mot barn.

Kejsar Akihito och kejsarinnan Michiko.Foto: STELLA PICTURES