Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kungaparet hyllas stort: "Fantastiskt"

Kungaparet är på statsresa i Indonesian. "Det var en så spontan värme", säger de om besöket.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES
De välkomnades stort i landet.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES

BANDUNG. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia togs emot som rockstjärnor i Indonesien.

I dag flyger kungaparet hem till Sverige – och de har många historier att berätta för barnbarnen.

– Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt, säger drottning Silvia.

Under onsdagen avslutade kungen och drottningen statsbesöket till Indonesien. De började dagen med en tågresa till Bandung, en av Indonesiens största städer.

När de anlände i kortege från tågstationen stod ett tusental invånare och välkomnade vårt svenska kungapar och på stora reklampelare satt bilder på Carl Gustaf och Silvia.

– Det var en så spontan värme! Det var det som var så härligt att se. Det var inte bara barn som hade skickats ut för att de inte skulle behöva gå i skolan, säger drottning Silvia och ler.

– Det kändes äkta, varmt och välkomnande.

De guidades runt i Bandung av borgmästaren Ridwan Kamil och hans hustru Atalia Praratya.

– Vi hade en trevlig lunch. Men vi äter inte bara lunch, man lär sig mycket under lunchen! De spelade Abba under lunchen, ”Dancing queen”, det var mycket trevligt, säger Silvia.

"Väldigt intressant"

Kungen är mycket nöjd med statsbesöket när han sammanfattar det i en grön trädgård, strax efter att sista programpunkten har avslutats.

– Det har varit väldigt intressant. Vi har besökt många institutioner och haft möjlighet att träffa väldigt bra personer. Vi har fått ett bra mottagande, säger kungen.

Många ville fotografera kungaparet.
Foto: David Sica / STELLA PICTURES

Syftet med statsbesöket har bland annat varit att fördjupa handelsrelationerna mellan Sverige och Indonesien.

– Svensk industri har varit här under kolossalt lång tid. Ericsson har varit här i över 100 års tid. Nu handlar det om att utöka det svenska kunnandet i Indonesien och utbyta erfarenheter mellan våra länder.

Drottning Silvia:

– Det har varit fantastiskt. Alltifrån värme till fåglar till fantastisk mat. Det är fina människor som vill väldigt väl.


LÄS MER: Kungen får syn på djuret – avbryter intervjun


Under statsbesöket har kungaparet haft massor av programpunkter med seminarier, luncher och rundvisningar.

Kronprinsessan har sagt att hon brukar prata med prinsessan Estelle om sina resor. Har Estelle blivit så stor att kungen och drottningen kan berätta om vad ni tar med er hem från ett statsbesök?

– Det har vi också gjort med våra barn. Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt. Det gäller att alltid inkludera barnen.

En aktuell fråga under statsbesöket har varit behandlingen av HBTQ-personer i Aceh-provinsen i norra Indonesien.

Aceh-provinsen är autonom och tillämpar sharialagar, och under tisdagen dömdes två män i 20-årsåldern till spöstraff för att ha haft sex med varandra.

– Vi vet om att det tyvärr har pågått. Och när det ges tillfälle tar man förstås upp de här frågorna, men då sker det mellan fyra ögon oftast, säger kungen.

Kungen och Silvia i Indonesien.

"Mycket att göra där"

Företrädare för den svenska regeringen har under statsbesöket tagit upp frågan på ministernivå och haft möten med företrädare för HBTQ-organisationer i huvudstaden Jakarta.

Under statsbesöket har drottning Silvia också diskuterat barns rättigheter, bland annat genom ett rundabordssamtal om våld mot barn. Frågan oroar Silvia.

– Det var väldigt viktigt. Det är tyvärr väldigt mycket att göra där. Enormt många barn far illa i hela världen, men också här. Det var en bra konferens.

Förutom kungen och drottningen har infrastrukturminister Anna Johansson följt med och representerat regeringen.

– Det är min första gång i Indonesien och första gången jag deltar i ett utgående statsbesök. Det är spännande, säger Johansson och fortsätter:

– Här finns enorma möjligheter för svenska företag att växa och också bidra till en positiv utveckling.

Hur har det varit att resa med kungen och drottningen?

– Det är speciellt. Det är jättestort att kungen och drottningen är med. Det blir en högtidlig inramning runt alla möten med viktig information.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.