Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens sorg efter kära släktingens bortgång

Oscar ”Oscis” Bernadotte blev 97 år gammal. Här är han med kärleken Margot Ekelund, som gick bort i fjol. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljen sörjer Oscar ”Oscis” Bernadotte, som nyligen gick bort. 

Han var syssling till kung Carl Gustafs far. 

Det var 3 november som greve Oscar ”Oscis” Bernadotte af Wisborg gick bort, 97 år gammal.

Han var syssling till kung Carl Gustafs far, Gustaf Adolf, och en självklar gäst vid kungaparets middagsbjudningar. 

”Oscis” hörde till den äldre generationen Bernadotte som var mycket viktig för den unge kronprinsen – som ju inte hade någon far att se upp till och lära av.   

Kung Carl Gustaf kommenterade dödbeskedet för Svensk Damtidning häromdagen: 

– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, sa han då. 

Frötuna gård ligger utanför Uppsala och det där Oscar ”Oscis” Bernadotte växte upp. 

Kärleken Margot gick bort i fjol

För ett drygt år sedan förlorade ”Oscis” sin kärlek Margot Ekelund, som också stod nära kungafamiljen. De träffades i unga år och blev förälskade. Trots det dröjde det nästan 80 år innan de två blev ett par.   

– Jag saknar henne. Margot var en utomordentligt fin människa, sa ”Oscis” till Expressen då. 

Träffade lille prins Oscar flera gånger

Oscar ”Oscis” Bernadotte intervjuades av Svensk Damtidning i fjol och berättade då om sin stora glädje över att kronprinsessan Victoria och prins Daniel döpt sin son till just Oscar. 

Stora och lilla Oscar hann träffas flera gånger. Första gången var när kungen och drottningen anordnade 100-årsmiddag för ”Oscis” syster Dagmar von Arbin på Drottningholms slott. 

– Då var lille prins Oscar med och jag tror att kronprinsessan ville markera att nu möts den yngste Bernadotten och den äldste. Det var väldigt fint gjort. Men Victoria är en ljuvlig person och vi är hemskt goda vänner, sa Oscar ”Oscis” Bernadotte till Svensk Damtidning. 

Begravs i början av december 

Oscar ”Oscis” Bernadotte hade nyligen kommit hem från en vistelse i Frankrike när han insjuknade. 

Han sörjs närmast av sina fem barn med familjer, samt äldre systern Dagmar von Arbin och yngre systern Catharina Nilert. 

Oscar ”Oscis” Bernadotte af Wisborg begravs i Rasbo kyrka utanför Uppsala söndagen 2 december. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.