Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljens historiska tradition bryts – inget nationaldagsfirande på Skansen

Så blev kungafamiljens firande av nationaldagen.
Prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott i samband med förra årets nationaldagsfirande.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anne Lundberg och Tara Moshizi är programledare för SVT:s nationaldagsfirande – som inte sänds från Skansen i år.
Kungafamiljens nationaldagsfirande är en höjdpunkt under året.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Kungafamiljen brukar traditionsenligt vara hedersgäster i publiken under firandet av nationaldagen på Skansen.

Men så blir det inte i år – firandet med publik på Skansen ställs in och kungafamiljen kommer inte att vara på plats vid Solliden. 

– Delar av kungafamiljen kommer att medverka under en tv-sändning, men de kommer inte fysiskt att vara på Skansen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hur förhåller du dig till sommarplanerna i krisen?

Nationaldagen är en av de viktigaste högtiderna under året för kungafamiljen. Vid sidan av Nobelfesten den 10 december i Stockholms stadshus och kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli räknas den 6 juni som en stor viktig dag för kungahuset.

Men årets nationaldag kommer att se helt annorlunda ut givet de prövningar landet går igenom på grund av coronapandemin. 

Stiftelsen Sveriges Nationaldag ansvarar för det officiella nationaldagsfirandet, och har beslutat att det inte kommer att bli något firande på Skansen med publik i år. SVT kommer ändå att sända ett tv-program från Sollidenscenen med flagghissning, högtidstal, fanöverlämning, nationalsång och artistuppträdanden.

Stiftelsen och dess ordförande, riksdagens talman Andreas Norlén, bedömer att genomförandet, såsom brukligt på Solliden på Skansen, med deltagande av kungafamiljen, regering, riksdag och utländska ambassadörer samt företrädare för myndigheter och organisationer samt allmänhet, behöver söka andra former i år. Någon publik på plats är tyvärr inte möjlig”, skriver Martin Brothén, generalsekreterare för stiftelsen Sveriges Nationaldag, i ett mejl.

Kungafamiljen firar inte nationaldag på Skansen

Kungafamiljen åker vanligtvis kortege från kungliga slottet till Skansen och medverkar i direktsändningen från Sollidens scen – så blir det inte i år. Men tittarna kan ändå förvänta sig att kungafamiljen medverkar från distans.

– Delar av kungafamiljen kommer att medverka under sändningen, men de kommer inte fysiskt att vara på Skansen med anledning av de rekommendationer och restriktioner som finns från Folkhälsomyndigheten, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Kungafamiljen på första parkett framför Sollidenscenen.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Kungafamiljens tradition på nationaldagen bryts

För kungafamiljen brukar nationaldagen vanligtvis starta med öppning av kungliga slottet, och därefter är dagen späckad av besök och programpunkter. Medlemmar ur kungafamiljen brukar åka ut i landet för att vara med vid nationaldagsfiranden. Dagen avrundas med ett tv-sänt firande från Skansen, där en festlig och stjärnspäckad konsert äger rum med de kungliga representanterna på första parkett.

Hur kommer kungafamiljens nationaldagsfirande se ut i år?

– Den kommer inte att se ut som vanligt. Det brukar vara firande på Skansen och efteråt mottagning på kungliga slottet – så blir det inte, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, och fortsätter:

– Vi har en plan A, men planerar utifrån flera scenarier. Det sker förändringar hela tiden, vi följer myndigheterna. Vi har en planering där vi är flexibla. Att samlas kring nationaldagen och fira vårt land är kanske viktigare än någonsin. Samtidigt är det ett undantagstillstånd, som man måste ta högsta ansvar för.

Vi är vana att se kronprinsessan och hennes familj åka kortege till Skansen på nationaldagen.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Anne Lundberg: ”Blir annorlunda”

SVT:s direktsändning den 6 juni leds av av programledarna Anne Lundberg och Tara Moshizi, dessutom medverkar artister från hela landet. 

– Vi ska ändå göra ett tv-program som ser lite annorlunda ut, säger Anne Lundberg.

Högtidstalare i år kommer att vara statsminister Stefan Löfven. Nationaldagen och sändningen avslutas traditionsenligt med tapto från Kungliga slottet med Arméns musikkår”, skriver Martin Brothén, generalsekreterare för stiftelsen Sveriges Nationaldag, i ett mejl.

Karin Lennmor: ”Det var rena bombnedslaget”

Expressens kungliga expert om brittiska hertigparets beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.