Gunnila Bernadotte med maken Carl Johan i villan i Båstad. Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-BildGunnila Bernadotte med maken Carl Johan i villan i Båstad. Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild
Gunnila Bernadotte med maken Carl Johan i villan i Båstad. Foto: Stefan Lindblom/ Helsingborgs-Bild
Gunnila Bernadotte med maken, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Foto: Torsten Laursen / ALL OVER PRESS GETTY IMAGESGunnila Bernadotte med maken, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine. Foto: Torsten Laursen / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

Gunnila Bernadotte med maken, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

 Foto: Torsten Laursen / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES
Gunnila Bernadotte med prinsessan Lilian och Carl Johan Bernadottes dotter Monica Bonde. Foto: Sporrong OlleGunnila Bernadotte med prinsessan Lilian och Carl Johan Bernadottes dotter Monica Bonde. Foto: Sporrong Olle

Gunnila Bernadotte med prinsessan Lilian och Carl Johan Bernadottes dotter Monica Bonde.

 Foto: Sporrong Olle
Ian Wachtmeister är kusin med Gunnila Bernadotte. Foto: Emil NordinIan Wachtmeister är kusin med Gunnila Bernadotte. Foto: Emil Nordin
Ian Wachtmeister är kusin med Gunnila Bernadotte. Foto: Emil Nordin
Kung Gustaf V drog tillbaka Carl Johan Bernadottes arvsrätt.Kung Gustaf V drog tillbaka Carl Johan Bernadottes arvsrätt.

Kung Gustaf V drog tillbaka Carl Johan Bernadottes arvsrätt.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip besökte Gunnila Bernadotte på vårdhemmet. Foto: Sven LindwallPrinsessan Sofia och prins Carl Philip besökte Gunnila Bernadotte på vårdhemmet. Foto: Sven Lindwall

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip besökte Gunnila Bernadotte på vårdhemmet.

 Foto: Sven Lindwall

Kungafamiljens farväl till Gunnila Bernadotte

Publicerad

För två veckor sedan somnade grevinnan Gunnila Bernadotte, 93, in – omgiven av sin familj.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia hade veckor innan varit hos henne på vårdhemmet, förberedda på att det kanske var sista gången som de såg henne i livet.

I dag begravs hon, kungafamiljens "grand old lady", i Slottskyrkan i Stockholm.

I måndags kväll för två veckor sedan somnade grevinnan Gunnila Bernadotte, 93, in. För familjen och de närmaste vännerna kom beskedet inte alls som någon överraskning.

I vintras skadade sig Gunnila efter ett fall i hemmet i Båstad. Hon vårdades på lasarettet i Helsingborg. Efteråt blev ingenting sig likt, och Gunnila kämpade mot den ena krämpan efter den andra.

– Hennes sista tid var som den i allmänhet är för de flesta människor på ålderns höst: Hon tynade sakta bort, berättar Ian Wachtmeister, kusin till Gunnila.

Gunnila Bernadotte var hans favoritkusin

Trots åldersskillnaden mellan de två – tio år – var Gunnila hans "favoritkusin".

– Gunnila var generös och rar som ung och det har följt med henne hela livet. Vi hade en väldigt bra relation, säger Ian Wachtmeister.

Gunnila Bernadotte, född Wachtmeister af Johannishus, föddes på Tistad slott utanför Nyköping. Hennes familj var högadel och Gunnila odlade tidigt kontakter och bekantskaper med personer ur den svenska och den nordiska överklassen.

Ian Wachtmeister är kusin med Gunnila Bernadotte.Foto: Emil Nordin

Gunnila Bernadotte gifte sig med Carl-Herman Bussler

19 år gammal gifte hon sig med direktören Carl-Herman Bussler. De fick tre barn och nästan 40 år ihop innan Carl-Herman avled 1981, 63 år gammal.

Som nybliven änka arbetade hon för Engelskt silver, en exklusiv butik på Karlavägen, och det var där som hon för första gången fick upp ögonen för greve Carl Johan Bernadotte.

– Då och då kom han förbi och låtsades gå ut med hunden, berättade hon för Svensk Damtidning i samband med parets tjugoåriga bröllopsdag.

Gled ifrån svenska kungafamiljen

Carl Johan Bernadotte var farbror till kung Carl Gustaf. Han var prins av Sverige fram tills dess att han 1946 gifte sig med journalisten Kerstin Wijkmark. Då var det otänkbart att en kunglig skulle gifta sig med "en kvinna av folket".

Gunnila Bernadotte med maken, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.Foto: Torsten Laursen / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES

Kung Gustaf V drog då tillbaka Carl Johans arvsrätt till tronen och hans titel som prins och hertig av Dalarna. Han gled långt ifrån den svenska kungafamiljen.

Men efter hustrun Kerstins död 1987 träffade han Gunnila. På hösten 1988 gifte de sig i Köpenhamn – på ett bröllop som arrangerades av drottning Ingrid av Danmark.

"Det var en enorm succé"

Då ändrades allt. Gunnila blev en del av den svenska kungafamiljen – och vilken återupprättelse hon och Carl Johan fick. Gunnilas intåg i Carl Johans liv gjorde honom på något sätt accepterad i familjen igen och plötsligt stod paret nära kungafamiljen igen.

– När de gifte sig med varandra, änka och änkling bägge två, så märkte nog alla att det var en enorm succé! Han var jättelycklig, hon var jättelycklig... Det var en "nice story", som man säger, berättar Ian Wachtmeister.

Helén Barnekow har varit en av Gunnilas nära vänner genom familjen sedan många år tillbaka. Hon berättar om Gunnilas och Carl Johans nästan osannolikt kärleksfulla relation.

– Under de 25 åren som de fick tillsammans var de inte utan varandra många timmar. De hade en mycket fin relation, säger hon och tillägger:

– Det är ju underbart att få träffa en sådan stor kärlek på ålderns höst!

Gunnila Bernadotte med prinsessan Lilian och Carl Johan Bernadottes dotter Monica Bonde.Foto: Sporrong Olle

"De båda var så genuina människor"

Carl Johan och Gunnila var populära bland allmänheten. De bodde i en villa på Kungsberga på Hallandsåsen utanför Båstad och var en viktig del av samhället runtomkring.

– De hälsade på alla, det var inga prestige- eller "von oben"-fasoner. De båda var så genuina människor som var extremt enkla i sin framtoning och oerhört generösa med sig själva, säger Helén Barnekow.

De var ett "radarpar", berättar Helén, och säger att Carl Johans död 2012 förstås tog hårt på Gunnila.

– För Gunnila var det en stor sorg att mista den gemenskapen de hade. Det är klart att det var tufft för henne att anpassa sig till ett liv utan honom.

Hade tät kontakt med Gunnila

Kusinen Ian Wachtmeister:

– Det tog hårt på henne. Men hon reste sig igen, tack vare att hon har haft ett lyckligt liv.

Drygt ett år efter hans död flyttade Gunnila från huset till en lägenhet i de centrala delarna av Båstad. Den svenska kungafamiljen var mån om att besöka henne även efter Carl Johans död – och kontakten mellan familjen och Gunnila var tät.

Kronprinsessan Victoria ringde ofta till henne, liksom drottning Silvia. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var hos henne för bara några veckor sedan.

Då var hon inlagd på vårdhemmet Skogsliden i utkanten av Båstad – och familjen förstod att Gunnila inte hade lång tid kvar i livet. Vid flera tillfällen hade Gunnila varit så dålig att familjen förberett sig på att hon snart skulle dö.

Gunnila Bernadotte begravs i dag i Slottskyrkan

För två veckor sedan, måndag den 12 september, somnade hon till slut in. Hon var då omgiven av sina allra närmaste.

– Hon har levt ett rikt liv. Nu får hon vila och komma upp till Carl Johan, säger vännen Helén Barnekow.

Nästan omgående informerades kungahuset om att Gunnila Bernadotte, som kallats för kungafamiljens "grand old lady", avlidit. Då drabbade en stor sorg alla i familjen.

"Gunnila Bernadotte var gift med min farbror greve Carl Johan. Hon var en mycket uppskattad, nära och trogen vän i vår familj och lämnar oss i stor saknad", skrev kungen i ett uttalande.

I dag hålls en privat och stillsam begravning i Slottskyrkan i Stockholm.

– Begravningar är sorgliga, men nödvändiga för ett avslut. Det blir ett sista farväl, säger Helén Barnekow.

 

Följ Expressen Kungligt på Facebook

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Kungligt på Facebook. Här får du senaste nytt om kungafamiljen!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Kungligt – senaste nytt om kungahusen

Här kan du läsa senaste nytt om de svenska och europeiska kungligheternas tillvaro. Fokus ligger på den svenska kungafamiljen med kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia samt småsessorna Estelle och Leonore i spetsen. Men vi bevakar även de andra europeiska kungahusen.