Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kungafamiljen på besök i ätten Bernadottes hemstad

Kungen och drottningen har tidigare besökt Pau ett par gånger. Här syns de vid ett besök 1980.Foto: OLLE LINDEBORG / TT
Kronprinsessparet besökte Pau 2010 och betraktar här ett porträtt av Sveriges förste kung i Bernadotteätten. Foto: BOB EDME / AP/ TT
Även kungen Oscar II (i mitten) var på besök i Pau i Frankrike, här år 1899. Oscar II bodde då i "Villa des Palmiers" hos sin vän greve de Lagrére.Foto: BONNIERARKIVET/ TT
I maj 1963 var kung Gustav VI Adolf och drottning Louise på besök i Pau. De fick en något udda välkomstpresent av invånarna: Ett levande lamm.Foto: TT
Kungen och drottning Silvia i Pau 1980.Foto: OLLE LINDEBORG / TT

PARIS. På måndag samlas kungen, drottningen, kronprinsessan och prins Daniel runt ätten Bernadottes vagga: Ett modest stadshus från 1700-talet i sydfranska Pau.

Det lär bli ett rörande möte kring det nyrenoverade Bernadottemuseet. 

Dynastins vagga har genomgått en ansiktslyftning och ska återinvigas.

I Frankrike finns det ingen glamour i att ha sina rötter i Pau, mitt i Pyrenéerna. Visst blev staden under det sena 1800-talet en chic kurort för tillresta aristokrater från hela Europa. Men att själv ha sina rötter i det karga och branta berglandskapet Béarn i Pyrenéerna är snarare som att bära på ett arv av sammanbitenhet, tystlåtenhet och kämpaglöd.

– Bearnäsbon är fattig, men bockar inte för överheten, sa stadens borgmästare, François Bayrou i en intervju med Expressen tidigare i år.

I Béarn finns mest getost, lagom surt vin och vindpinade vintrar som främsta naturtillgång. 

Det är de enkla rötterna som Kungen ska fördjupa på måndag. Bokstavligen.

Karl XIV Johan var Sveriges kung mellan 1818 och 1844. Foto: IBL/ALAMY

Ätten inte okontroversiell

Sveriges statschef ska då plantera en ek i stadens park, precis där paradgatan med den hisnande utsikten över Pyrenéernas gröna berg börjar.

Planteringen är en sorts räddningsaktion av Oscar II handling. 1899 planterade den svenske monarken Oscar II en magnolia som tyvärr har angripits av svamp och dött. Nu hoppas man att eken ska vara längre.

Ett stenkast därifrån ligger ätten Bernadottes ursprungliga hem. Det var på Trangatan som juristsonen som skulle bli Karl XIV Johan föddes. 

Bernadotte var den ende som kunde rivalisera med Napoleon i skicklighet

Ätten Bernadottes ur-fader är inte okontroversiell i Frankrike. Här har han ända sedan rivalen Napoleons dagar dragits med stämpeln som landsförrädare. Detta sedan han vände Frankrike ryggen, använde sina kunskaper om den franska arméns strategiska tänkande i fiendes tjänst och till slut blev kung. 

– Bernadotte var den ende som kunde rivalisera med Napoleon i skicklighet, säger borgmästaren François Bayrou som har skrivit flera bästsäljande böcker om fransk historia.

Då hade ändå Karl XIV Johan, juristsonen från Pau gjort hela sin karriär i militärens tjänst till toner av den nya franska, anti-rojalistiska nationalsången Marseljäsen: ”Mot oss av tyranniet/Är det blodiga standar höjt.”

Frankrikes förre president hyllade i somras i Expressen kungaparets enkelhet. Foto: MICHEL EULER/AP/ TT

Hyllade kungaparets enkelhet 

I dag finns det inte en gata eller aveny i Paris som bär fältmarskalk Jean Bernadottes namn, trots alla segrar som han drog hem.

Men tiderna ändras, speciellt under vår nuvarande kung och drottning. Frankrikes förre president hyllade i somras i Expressen kungaparets enkelhet. Han talade då om deras statsbesök i Frankrike, 2014.

– De lät den svenska kulturen skina här i Frankrike, den svenska andan och den svenska modestin… för vad som är paradoxalt är att det händer att vissa monarker är mer återhållsamma och har mer medborgaranda än vissa av republikens presidenter som har valts av folket, sa François Hollande.

I maj 1963 var kung Gustav VI Adolf och drottning Louise på besök i Pau. De fick en något udda välkomstpresent av invånarna: Ett levande lamm.Foto: TT

I hemstaden Pau har anekdoten om kungaparets museibesök vid lunchtid 2008 blivit smått legendariskt. Kungen, drottningen och ytterligare en kvinna kom oanmälda till Bernadottemuseet för ett spontant besök. Den dåvarande portvakterskan Maude Laborde berättade senare för Expressen:

– Jag sa åt dem att museet är stängt, att de får komma tillbaka senare. Först kände jag inte igen er kung. Jag visste att han skulle komma, men inte vilken dag. Han blev lite stött och bad att få komma in i alla fall. Till slut ryckte kungen på axlarna och sa att de skulle komma tillbaka efter lunch, berättade Maude Laborde. 

– Det hade aldrig hänt om jag varit borgmästare då…, sa François Bayrou tio år senare.

Här föddes Jean Baptiste. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Övningens kodnamn: Bernadotte 

Den franska militären är nog den mest traditionsbundna institutionen i Frankrike. Liksom den som kanske har varit allra mest allergiska mot ”landsförrädaren” Jean Bernadotte.

Men nu i september genomförde det franska och det svenska flygvapnet en stor, gemensam övning i sydvästra Frankrike. Kodnamn: Bernadotte. 

Ett sextiotal svenska piloter och tekniker kom ned till Frankrike och övade. Svenska Gripenplan flög med och mot franska Raphaleplan ovanför Atlanten. Allt för att kunna hjälpa varandra mot en gemensam fiende om det skulle krävas.

2010. Kronprinsessparet besökte Pau 2010 och betraktar här ett porträtt av Sveriges förste kung i Bernadotteätten. Foto: BOB EDME / AP/ TT

Efter två århundraden har fältmarskalk Bernadottes namn blivit rumsrent igen.

Stridsyxan är begravd.

Lagom till 200-årsjubileet av Karl XIV Johans kröning slår staden Pau på den stora trumman. Ljud- och ljusspel kring jul har blandats med föreläsningsserier om svenska deckare. Kungaparet ett extra dragplåster för blodiga svenska historier.

Lunch med kungen – Tröstpris 

Kronprinsessan och Daniel uppges komma direkt från en privat helg i en annan kurort i sydvästra Frankrike: Surfarparadiset Biarritz. Där håller badvattnet fortfarande behagliga 19 grader och höstvindarna börjar piska upp riktigt intressanta Atlantvågor. 

Kungen och Silvia flyger ned direkt.

Måndagens besök blir själva höjdpunkten på Bernadotteåret i Pau. Det lilla familjehuset har genomgått en grundlig renovering och har gjorts tillgängligare. Kommunen och en lokal bank har skjutit till med sponsring. Nya bildspel på både franska och svenska ska locka fler turister.

Även kungen Oscar II (i mitten) var på besök i Pau i Frankrike, här år 1899. Oscar II bodde då i "Villa des Palmiers" hos sin vän greve de Lagrére.Foto: BONNIERARKIVET/ TT

Intill sista stund är det okänt om kungaparet kommer att komma med nya föremål till samlingen som gåva? Lika lite som det är känt ifall de kommer att resa därifrån med gåvor från staden Pau? I museet finns redan kungen patrullbevis från Brommaskolan daterat 1957…

Det kommer inte att bli någon galakväll för familjen Bernadotte i deras hemstad. Det är programmet för kort för. Däremot kommer det att bjudas på lunch hos borgmästaren François Bayrou. För honom är besöket inte bara en ära men också lite av ett tröstpris. 

Tre gånger försökte han utan framgång själv bli president och statschef i Frankrike.

Nu blir det nästan som ett statsbesök för borgmästaren i Pau…

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.