Kungafamiljen njuter av sin Ölandssommar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Både Carl XVI Gustaf och hunden verkade ha en härlig stund.
Foto: Christian Örnberg
Kungen njuter av båtlivet.
Foto: Christian Örnberg
"Solliden är vår oas", säger Drottning Silvia.
Foto: Christian Örnberg
Mjölkbonden Hanna Karlsson får priset som "Årets ölänning".
Foto: Christian Örnberg

SOLLIDEN. Kungafamiljen njuter av sommaren på Solliden.

Här vilar de ut efter det mest intensiva kungliga året i modern tid.

– Solliden är vår oas, säger drottning Silvia.

Det är närmare 30 grader varmt. Helt vindstilla och klarblå himmel över Kalmarsund. Kung Carl Gustaf njuter av båtlivet och av familjelivet på Solliden. Det är här som han och drottning Silvia trivs allra bäst.

Efter en längre båttur styr han tillbaka. I dag gör kungaparet ett kort avbrott i semestern. De deltar i evenemanget "Årets ölänning".

– Alltid lika viktigt och trevligt varje år, säger kungen när han förrättar prisutdelningen.

Mjölkbonden Hanna Karlsson får priset som "Årets ölänning". Hon är känd som "Den bloggande bondbönan" med 130 mjölkkor och lika många kalvar och ungdjur på gården på norra Öland. På sin blogg visar hon upp livet hemma på gården för sina 8000 följare.

– Det är fantastiskt. En ära att få det här priset. Det är ju så klart speciellt, säger Hanna Karlsson efter att ha tagit emot priset ur kungens hand.

"Solliden är vår oas"

Somrarna på Solliden är väldigt viktiga för drottning Silvia.

– Solliden är vår oas, vårt ställe att hämta krafter och umgås med familjen och alla barnbarn, säger drottningen.

– Viktigast med sommaren är att vi är tillsammans. Så klart vi hoppas på fint väder. På Öland vill bönderna nu ha regn för det råder vattenbrist, men fint väder vore samtidigt inte fel. Sommaren är kort som Tomas Ledin sjunger.

– Och så är det verkligen. Så därför är det extra viktigt för oss i familjen att känna att vi är tillsammans. För att det är en återhämtning. Vi gör en massa saker tillsammans och försöker bara umgås.

Barnbarnen är viktigast

– Det finns en viss ritual. Den börjar med hönsen och går sedan över till hästen och sedan tillbaka igen. Det älskar barnen. Sedan brukar kungen lägga nät med Estelle. Att plocka ägg hos hönsen är uppskattat, säger Silvia.

Familjen vilar ut efter att av de mest intensiva kungliga åren i modern historia: Två födslar, ett dop hittills och ett till i september, kungens 70-årsdag och kungaparets 40-åriga bröllopsdag och dessutom ett statsbesök i Bhutan på andra sidan jordklotet.

Kungen passar på att njuta av sin båttur. Han kör sakta ut och inspekterar sina ägor. Här brukar han lägga nät. Kronprinsessan Victoria berättade senast vid kungens 70-årsfest i våras om sina fisketurer med pappa.

– Och somrarna på Öland, med fiskenät som skulle vittjas, att sitta där i båten med dig pappa, är ett av mina finaste minnen, sade hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.